Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pobyt hoř pomalu

16. 5. 2018

Pobyt hoř pomalu

 

Datum konání: 11.5 - 13.5.2018

 

Místo: Orlické hory - Orlické Záhoří

 

 

Můj příběh, jak jsem se dostal k pobytu "hořpomalu":

 

Dýchání, chůze naboso a ledová voda

 Každé ráno provádím série zajímavých rituálů, které mi dodávají energii, abych každý den mohl fungovat  nejlépe jak umím. 

 

Dýchání:

 V roce 2016 se jednalo o dýchací cviky na dýchacím Frolově trenažéru. Provádím hluboké dýchání, kterým se učím uvědoměle dýchat (endogenní dýchání). Na přístroji dýchám každé ráno a z těla efektivně vylučuji všechny nežádoucí látky. Také cítím více energie.

 

Chůze naboso:

 Koncem minulého roku jsem nabalil další tradici, začal chodit v zimě naboso po ledu a sněhu. Začátky byly těžké! První dny jsem vydržel pár sekund, ale během několika týdnů se plosky chodidel adaptovaly natolik, že nebyl problém vydržet déle než pět minut i při velmi nízkých teplotách a náročných podmínkách (vítr, déšť,...).

 Pocity? Musím se přiznat, zpočátku se mně moc nechtělo, ale během časového horizontu získávám automaticky vypěstovaný rituál, na který se každé ráno těším a po zdolání výzvy přijde odměna plná příjemných pocitů. Jakmile přejdu zvenčí dovnitř do teplé místnosti, cítím jak podlaha hřeje. Kdo zná, určitě zažil, dokážete si to představit? Pocity jsou brilantní! 

 Chůze naboso má mnoho dalších benefitů, aktivují se reflexní zóny chodidla, zpevňuje se klenba chodidla, aby achilovky netrpěly otřesy a nedocházelo k plochým chodidlům. Dále se mi stává, že při procházce potkám člověka a mám nutkání se uvolněně připojit do komunikace (vymýšlím souvislé věty s bohatou slovní zásobou - neberte to jako chloubu, ale je to tak), nikoli být zakřiknutý. Člověk vyleze z komfortní zóny bezpečí a v nepohodlných podmínkách nasadí průbojnou masku, získá lepší sebevědomí během krátké časové jednotky.  Napadají mě myšlenky, jak tyto souvislosti integrovat častěji i v komfortní zóně bezpečí. To chce trénink a extrémní podmínky! Žijte nebezpečně! Žijte nebezpečně, ale s mirou!

 

Postupné sprchování:

 Po venkovní chůzi naboso následovala sprcha, abych si umyl špinavá chodidla (i v ledové vodě chodidla hřála). No jo, začaly mě napadat další myšlenky, co kdybych se začal sprchovat celý ledovou vodou? No vidíte, další výzva na světě! Nenásilným způsobem se nabalil další rituál. Musím říci, že všem vřele doporučuji! Dojde ke svěžím pocitům a cítíte se plní energie. Pociťuji, jak nekompromisně striktní síla ledové vody penetruje do vrstevnatých dlaždicových epitelů. Cévy se stáhnou a póry se uzavřou, tím zabráníme vniknutí toxických látek do těla. U všech možných věcí jsou začátky těžké a nepříjemné, ale po určité době vytrvalosti je to rutina a hračka.

 

Ledová voda o půl roku později:

 V současné době vydržím v ledové vodě až 5 minut (sprcha, vana, jezírko,...). Těším se, až udělám krok a přejdu na 10 minut! První minuty jsou kruté, ale po určité době, tělo se začne nevlídným podmínkám adaptovat a minuty ubíhají mílovými kroky.

 Teprve ohromující okamžiky nastávají, když po několika minutách vylezete ze sprchy. Pocity jsou na jiné dimenzi! Doporučuji si u toho hlasitě zakřičet: "TESTOSTERON, JE TO Tam!!!" Jedná se o klíčové chvíle, kdy růstový hormon testosteron je v ideálních podmínkách, aby se mohl bujarým způsobem produkovat! 

 

 Nedílnou roli hrají mentální schopnosti: Jakmile vlezeme do sprchy, vany nebo jezírka, u každého jsou pocity individuální, každý se cítí trochu jinak. Je potřeba "PROSTĚ TAM BÝT", bolest nehodnotit a škodlivé emoce neřešit, brát s pocitem, že je to v pořádku.

 Vnímejte sílu ledové vody, nebojte si ponořit i hlavu (trojklanný nerv), vnímejte svůj dech a koncentrujte se na příjemnou bolest. Představujte si, že sedíte v přírodě ve velkém lijáku, voda Vás lemuje precizní silou, nabízí tykání, přátelí se, chladí, dodává sílu žiletek, jehliček, pociťujete svěžest, energii a čistotu. Pozorujte své tělo, reakce Vašeho těla. Až budete cítit potřebu vylézt, tak bezesporu vylezte. Je jedno, jestli vydržíte pár sekund, minutu, dvě minuty, pět, deset minut nebo hodinu. Hlavně, abyste se cítili, že Vám ledová voda dělá dobře. PROSTĚ TAM BÝT je výborný trénink jak vystupovat ve větší skupině lidí.

 Postupem času se začne aktivizovat hnědý tuk, díky jehož zvyšujícímu podílu se zlepšuje imunita a dochází k lepšímu spalování nežádoucího bílého tuku, který je právě ten onen škodlivý. Doba tvorby hnědého tuku vzniká konzistentně a individuálně, říká se zhruba dvě sezóny (dvě zimy otužování), jedná se o běh na dlouhou trať.

 Pocity z ledové vody? Upřímná energie, která není postavena na iluzích, umělých a mlživých podnětech (alkohol, kofein, cigarety a další destruktivní drogy...). 

 Pivo i dobrou kávu si rád vychutnám, ale s rozumem.

 

Co mě k otužilosti vede? 

 Začátkem tohoto roku (2018) jsem si přečetl knihu "co nezabije", kterou napsal Scott Carney - investigativní novinář a antropolog, jehož texty spojují naučnou literaturu s národopisnými příběhy. V rámci své práce procestoval ta nejnebezpečnější a nejnepravděpodobnější místa naší planety. Je jedním z členů Schusterova institutu investigativního novinářství. Ve své knize popisuje Hofovy metody, kde se čelí nevlídným podmínkám (nízké teploty, vysoká nadmořská výška, studená voda, sníh a led). Kniha mě velice inspirovala a už ten název vypovídal to pravé ořechové! Také, že jo!

 

img_20171129_092701.jpg

 

Ještě stále necítím absolutní dokonalost:

 Ale ještě mi něco schází k úplné dokonalosti. Chybí mi uvědomovat si plnou koncentraci meditace, lidsky řečeno "absolutní vypnutí nebo ponoření se do klidu". Rovněž plné soustředění při práci nebo sportu. Odbourat svoje zbytky ega a prostým způsobem "být". Neanalyzovat svoje nezdravé a nežádoucí myšlenkové pochody, tímž se probouzí emoční tělo a stávám se jeho otrokem. Díky tomuto jsem ten hodný, milý a ostýchavý kluk, který na určité podněty reaguje hbitě a rozpačitě. 

 Se svými rituály získávám fyzickou energii, ale psychickou pouze jen z části, tudíž chybí odemknoutí k dokonalosti. Stále věřím na cestu, jak fyzickou a psychickou energii integrovat tak, aby oba faktory společně rezonovaly a vzájemně se doplňovaly (odstavce nahoře - chůze naboso a ledová sprcha). Postupem času by společným determinantem mohla být i průraznost ve společnosti. 

 

 Při relaxačním pobytu v Orlických horách si intenzivněji uvědomuji, kde je ta chyba? Jak ji napravit? Opět zraji do dalších konstruktivních myšlenek, které se kontinentálně vynořují na povrch. Začínám objevovat pravdy, které občas i bolí. Ale čistí stejně jako ledová sprcha působící do kožní membrány. Řešení otázek je dlouhodobé a komplexní. Odpovídajícím řešením je cesta, která by mohla být ta nejlepší. Tím je  absolvovat různé pobyty v přírodě, cestování a aplikovat s lidmi, jenž jsou na obdobné vlně. Uvědomovat si, zkoušet nové věci a zrát zkušenostmi. Tyto myšlenky si genereuji již delší dobu a pravda se začíná prohlubovat! 

 

Moc růžového hovna:

 Dnešní společnost totiž žije v uspěchané době a v komfortní zóně bezpečí. Tento špatný trend má mnoho různých synonym jako např. otroci dnešní doby, krysí závod, honba za penězi,... Souhrnně by se dalo definovat jako "mocrůžovéhohovna",... Doporučuji přečíst, krásně a výstižně napsané!

 Růžové hovno sice vypadá suprově, ale jakmile se k němu přiblížíme, začne smrdět, přiblížíme se ještě více, bude smrdět pořádně. Už známe odmala, každý chce mít drahé auto, v dospívání luxusní byt (hypotéku), vysoké postavení,...jenže mnoho lidí si neuvědomuje, co takové velké nároky obnášejí úsilí. Pak žijeme v době strachu, jehož urputná síla způsobuje stres, z nadledvin se vyplavuje hormon kortizol a jsme více náchylní k oslabení imunitního systému a vystavení i k vážnějším degenerativním onemocněním.

 

 Pociťuji, že vztahy v okolí jsou chladné a spřízněné duše se hledají těžce. Lidé si za každou cenu hledají partnera, aby nebyli sami, ale po nějaké době si nesednou a hned zahazují vztah, neboť nevěra a pak je mnoho svobodných matek bez partnera (instantní doba).

 Buzerace za akčnost na úkor obohacení ze strany státu. Mlživé informace a lži jsou rutinní záležitostí, ale pravda se ukrývá hluboce pod rouškou.  Lidem do hlavy stoupne povolání na vyšší pozici (pouze umějí ponižovat ostatní, žádná motivace, vyhrožování, manipulace a v horších případech šikana na pracovišti, která je poměrně dost častá), naprostý amatérismus personálu, neboli lépe řečeno neprofesionální přístup chování. Z tohoto odstavce vyplývá, že v dnešní době je mezi lidmi málo lásky. Brrr, je to studené, CHLADNÉ, že? Také mně z toho je zima. Ze studené sprchy jsou příjemnější okamžiky. 

 

 Hypotéky vyvolávají strach a nejistotu. V okolí znám pár lidí, kteří si vzali hypotéku a říkají, že udělali v životě tu nejlepší věc, kterou mohli. Nevím, co to má vůbec znamenat? Co si o tom mám pomyslet? Jestli se jedná o pouhou defenzivu? Přetvářku? Nebo očekávají kompliment? Ve skutečnosti tito lidé tráví enormní počet hodin v práci, která je ještě navíc nebaví, zavděčují se ostatním kolegům, aby nepřišli o svoje místo, nemohou si dovolit cestovat a celkový tlak společnosti vyvolává nespokojenost, která se postupem času prohlubuje. Žijí v bludném kruhu, ze kterého je obtížná cesta zpátky ven a zůstanou na jednom místě. V mém okolí se jedná o hodné lidi, ale tlak okolí je donutí žít ve lži a falešných představách. Místo toho, aby tito lidé žili, umírají, nebo žijí v polospánku. Je to přeci škoda, ne?

 

 Každopádně nevyvracím všechny typy hypoték, záleží v jaké situaci se člověk nachází, jaké má podmínky, platové ohodnocení, jestli jsou dva? Pak jsou další stupně hypoték, proto by měla být adekvátní volba, podle toho jak se kdo cítí.

 Hypotéky dávají smysl pro lidi, kteří mají rodinu a děti a přestěhovali se někam kde nemají kde bydlet, ale nedávájí smysl pro osamocené mládence, když ve stejném městě po nich zůstal prázdný pokoj.

 

 Parádní kniha je plusjedna od Zuzany Filipové. Rovněž kniha od Břicháče Toma - promrhanýcas.

 

 

 V korporátech je hlavní prioritou vytvářet zisk, kdežto lidské zdraví je irelevantní.  Místo toho, aby si lidé pomáhali, sdíleli svoje zážitky, naopak panuje cynismus a sobectví. Manipulace, aby se každý zalíbil druhému. Vřele doporučuji přečíst tuto knížku - "Lídři jedí poslední" od Simona Sinka, autor bestselleru. Dozvíte se o soudržnosti týmu, kde jsou si kolegové a vedoucí oporou.

 

 Ano, máme se dobře! Vracíme se do bytů, které jsou vyhřáté na 25 stupňů celsia i v zimním období (komfortní zóna bezpečí). Hoříme totiž rychle, nedokážeme si uvědomovat moc přítomného okamžiku, tady a teď! Nemáme k ostatním respekt a pokoru. Věci bereme jako samozřejmost. Vše se nachází ve špatných myšlenkách a začíná se probouzet emoční tělo (ego).

 

 Důležité je být pozorovatelem svých myšlenek a plně se je uvědomovat. Nezaujatě reagovat. Každému osciluje nálada jinak, ale umění je, aby oscilace se přibližovala k přímce, což znázorňuje charakter.

 

 Předchozí odstavce si dovolím přirovnat k pěstování plnovousu. Každý, kdo o vousy alespoň trochu pečuje, moc dobře ví, že rostou různorodě - nerovnoměrně, zkrátka a dobře,  tam kam se jim zachce, každý den se jinak prodírají a pokaždé jsou jinak rozcuchané, stejně jako v životě. Věci se mění ze dne na den a nevíme co lze očekávat. Někdy vousy sluší a někdy máme tendenci si je ze vzteku (ego) shodit. Pak ještě navíc nastane krizová situace, zůstane nám zmrzlina na vousech, schytáme velkou kritiku od okolí a my ji analyzujeme v nezdravých myšlenkách (seskupení více negativních soustavných faktorů). Tím podlehneme tlaku okolí, abychom se zalíbili ostatním a byli s každým zadobře, nakonec raději plnovous shodíme. Takhle přistupovat k životu nelze, tudíž bychom nikde neuspěli (sám jsem zažil)! Dále je potřeba akceptovat konstruktivní kritiky a uvědomovat si vlastní chyby. Řešením je plná péče plnovousu, každodenní česání, mytí a občas si nechat zastřihnout přebytečné chuchvalce, aby mohly bujarým způsobem růst jako tráva po tropickém dešti v deštném pralese. Vousy budou růst rovnoměrněji a nedochází ke zbytečném emocím.

 Je důležité umět negativní myšlenky nezaujatě pozorovat a filtrovat. Líbí se mi, že mladí lidé už o tom přemýšlí. Je třeba brát na zřetel, že potenciál dříme v každém z nás! Další výborný tip na čtení je kniha ukradenýpotenciál od českého autora.

 

Relaxační pobyty, kurzy, sport a cestování mně dělají radost:

 Abych v předchozích odstavcích nebyl příliš negativní, mám dobrou zprávu: Jsem příznivcem těchto relaxačních pobytů (kurzů, cestovních akcí), kde se schází velice akční, schopní, podnikaví, chytří, sečtělí a uvědomělí lidé, kteří umí nad těmito věcmi přemýšlet. Stále na sobě pracují ve více směrech a jsou velmi úspěšní v různých profesích, rovněž se často setkávám i s multipotenciály. Každý pracuje v jiných oborech, ale vždy se na těchto pobytech vzájemně doplňujeme. 

 

 Facebook:

 Z algoritmů na facebooku mi vycházejí indicie, které mohou být nastaveny na obdobné vlně myšlení. Naběhla mi událost "hořpomalu", vzpomněl jsem si na knihu "co nezabije", protože událost má obdobné myšlení. Nelením, ihned napíšu autorům relaxačního pobytu. Přihlašuji se! Intuitivně cítím, že se bude jednat o vynikající výzvu.

 

 Rád se učím, chci poznávat lidi na obdobné vlně a rezonovat s nimi. Už mně nejde o to zaběhnout desítku hluboko pod 40 minut, ale chci se cítit v pohodě, bez stresu, filtrovat negativní lidi a uvědomovat si, kdo vlastně jsem.  Rovněž by se pobyt dal pojmout jako vedlejší produkt k tomu jak nebýt ten hodný, milý a ostýchavý kluk, nýbrž trochu odbourat svoje ego a být ve společnosti průrazný (více asertivního jednání)!  

 I tento pobyt je další zajímavý podnět jak na sobě pracovat a růst ve více směrech. V životě jsem absolvoval/poznal mnoho kurzů, škol a různých lidí. Ničeho nelituji. Kurzy, školy a výzvy mi přinesly spoustu informací a otevření různých životních cest, kterými je možné se vydat. Každý kurz do sebe pasuje a zapadá jako dílek od puzzlí.

 

Samotný pobyt:

 Relaxační pobytový víkend se uskutečnil v Orlických horách v obci Orlické Záhoří. Obec se nachází těsně u polských hranic, kde žije necelých dvěstě obyvatel, z toho majoritní podíl zahrnují chataři. Vesnička je zapomenutá, klidná, tichá a čistá. Orlické hory mají oproti Jeseníkům a Beskydům podstatně menší členitost, naopak tam převažují dlouhé hřebeny, jejichž nadmořské výšky se pohybují okolo osmi set až jedenácti set metrů nad mořem. Dlouhé hřebeny jsou obklopeny převážně jehličnany a na vršcích nejsou k dispozici výhledy jako v ostatních pohořích. Pod lesy se nachází pole, kde jsou rozdělena stáda dobytka do různých plemen. I tato místa působí výjimečně čistě. 

 

 Byli jsme ubytováni v roubené novostavbě, která se nachází už více o samotě, jižně od vesnice. Výhledy na vršky jsou unikátní, pod nimi jsou k vidění louky plné zeleně a pampelišek, což naše oční ústrojí registruje jako krásu a čistotu. 

 

img_20180511_182202.jpg

Výhledy z chalupy dodávají kouzelný charakter malebné krajiny, která má háv silně rozmanitých a čistých barev.

 

 Na pobytu se sešla parta fajnových lidiček, kteří o životu přemýšlí, zajímají se a chtějí zkusit něco nového, co by je mohlo inspirovat. Organizátoři pobytu Veronika a Honza jsou plní optimismu a jsou schopni dělat smysluplné věci naplno. Jsem rád, že takové lidi poznávám.

 

img_20180511_203622.jpg

Stáda dobytka. Pozdní večer měl zajímavý západ slunce.

 

 

img_20180511_203628.jpg

Večer po příjezdu proběhla krátká procházka. Každý jen fotí, není čemu se divit.

 

 

img_20180511_132116.jpg

Roubená novostavba

 

fb_img_1526288369662.jpg

Interiér, jehož barvy vyzařují příjemné prostředí.

 

Během celého pobytu jsme si zkusili tyto metody

 

- TRE - trauma release exercise - tuto techniku aplikují v armádě po misích, kde se díky komplexním cvikům z jógy lidé zbaví stresu, který se jim usadil ve svalech. Každý tam nějaký stres máme.

- WHM - wim hofova metoda - metoda ledového muže - díky které si prodýcháme celé tělo, silná meditace až nakonec skončíme v ledové vodě nebo v tričku ve sněžných podmínkách

- ODM - oshova dynamická meditace - další technika, která nám pomůže ze sebe dostat různé bubáky a hlavně se pořádně vyřvat     

 

 Každá metoda má svoje kouzlo a z každé si něco odnáším. Lépe se mi osvědčuje, jak zvládat svoje situace a být průrazný ve skupině lidí. V podstatě ledovou sprchu mohu transportovat do nepříjemných situací, jak být průrazný v přítomnosti většího počtu lidí a zároveň uvolněný. Jako píšu na začátku "být tam a nehodnotit".       

 

 U Oshovy dynamické meditace jsem se naučil se pořádně vyřvat a všechny negativní věci vyloučit ven. Etapu řvaní jsme prováděli deset minut, což je velká zkouška mezi osmnácti lidmi, jde o to se vyřádit a nehodnotit se proč tak blázníme. Pokud svoje situace hodnotíme, začne se probouzet ego, které nám říká, "co to děláš, uklidni se"! A to my nechceme. Cílem je být, jací jsme. Hodiny po meditaci si uvědomuji, že další složka, kterou lze stransponovat do života, nebýt stydlivý, ale naopak průrazný.   

 

 Metoda trauma release exercise, opět výborná věc, která dokáže vysílit, odehnat veškerý stres prostřednictvím svalového třesu. Vynikající před spaním. Výborně jsem si užil spánek.     

 

 Wim hofova metoda, není mi cizí, je drsnější a bezesporu má kladný vliv na zdraví, imunitu a psychiku. Byli jsme vykoupat v místním jezírku, které mělo teplotu okolo jedenácti stupňů celsia. Mísily se proudy rozdílných teplot, které měly značný vliv na pocitovou teplotu. Každopádně to byl adrenalin ve vodě zůstat pět minut nebo na dva kratší cykly. Sám jsem si nestopoval, ale určitě nějaká minuta byla. Veteráni vydrželi déle. Respekt u mě má Pepa, který ledový rybník několikrát přeplaval.

 

fb_img_1526626712959.jpg

Praktikování hofovy metody - dýchání, jóga a meditace.

 

fb_img_1526626703271.jpg

Hofova metoda - otužovací část v ledovém jezírku, které mělo 11 stupňů celsia a mísily se tam proudy různých teplot, takže u dna byly podstatně nižší teploty. Krásný zážitek!

 

fb_img_1526288295495.jpg

 Závěr pobytu. Moc děkuji skvělé partě lidí. Jsem rád, že poznávám další super lidičky, kteří mě nějakým způsobem inspirují a posunují. Svět není zas až tak zlý, život je super a můžeme si ho takový udělat sami, abychom byli v pohodě. Vše záleží pouze na nás! 

 

 V neděli odpoledne se rozloučíme a každý odjíždíme domu. Všem moc děkuji za perfektně strávený víkend.     

 

 Na závěr chci říci: Lidi, vyvíjejte nějakou disciplínu, inspirujte se, budujte svůj osobní růst...je jedno co, ale dělejte to, co Vám dělá dobře. Lidé na světě budou spokojenější. Uvidíte, že se budete cítit lépe a interaktivně rezonovat nadšením. Sice si budete připadat jako blázni nebo podivíni, ale nehodnoťte to, prostě takoví buďte. Nepremýšlejte o tom, co si o Vás myslí ostatní, to je právě to ego. PROSTĚ TAK BUĎTE, budete šťastnější a veselejší! 

 Člověk se narodil pro to, aby žil, užíval si, dělal smyslplnou práci a byl pro společnost užitečný, nikoli byl zneužíván a zotročován...

Jsme na světě jenom jednou!

Potenciál je v každém z nás!

HOŘTE POMALU!

 

 

Autor článku a účastník pobytu hoř pomalu: Martin Háze   

 

 Web: https://horpomalu.cz/