Jdi na obsah Jdi na menu
 


Buddy Army test pro civilisty

25. 6. 2018

Buddy Army test pro civilisty

Datum: 24.06.2018

Místo: Chrudim

Pořadatelé: Výsadkový prapor Chrudim (stránky)

Článek

 

 Další dílčí výzva pokořena! V Chrudimi jsem se zúčastnil závodu Army test pro civilisty. Disciplíny spočívaly v následujícím pořadí:

1) Shyby

2) Leh - sedy do jedné minuty

3) Kliky do 30 sekund

4) Běh na 12 minut

5) Dřepy čelem ke zdi. 

 

 Už sám v tom mám bordel. Přemýšlím do jaké rubriky tuto událost zahrnout, jestli je nezbytné vytvořit novou složku "jiné aktivity". Ale nakonec jsem zvolil, že jiné aktivity dávám do rubriky "novinky". 

 

img_20180624_134814.jpg

 

Co mne k této soutěži vedlo / vede:

 Jednak, poblíž armády pracuji (vojenské lázeňské rekreační zařízení - VOLAREZA), a před některými vojáky opravdu smekám za veškerou životní morálku, takže si chci vyzkoušet jejich fyzickou zdatnost na základě tabulek armádních testů.

 Dále poslední dobou jsem zastáncem venkovních posiloven (workoutu), cviků vlastní vahou, kde nabírám poctivou a kvalitní sílu, nikoli enormní objem svalové hmoty. Líbí se mi, že cvičení vlastní vahou je běh na dlouhou trať a výsledky přicházejí pomalu a postupně. Začátečníci a středně pokročilí se mohou díky kalinestice dopracovat k nárůstu svalové hmoty, ale v určitém bodu se tělo, pokud jde o fyzické proporce, ustálí. V estetické oblasti se přirozenou cestou můžeme vypracovat jen do určité míry, ačkoli sílu můžete nabírat v podstatě donekonečna. Hodně z naší síly pochází ve skutečnosti z mozku, jako by v podstatě neexistovala hranice, kterou byste v téhle oblasti nedokázali překonat. Svaly sice můžou mít jen určitý ohraničený objem, ale mozek má neuvěřitelnou schopnost učit se vstřebávat pohybové vzorky, které přesahují fyzické hranice a zasahují do oblasti neurologie. Síla není jen ve svalech, ale v umění je správně používat (Al Kavadlo - posouvání hranic 2014).

 Mojí inspirací je americký trenér Al Kavadlo - charismatický a vousatý týpek, jehož výjimečná vizáž umocňuje jeho brutální sílu, kočičí obratnost s úžasnou výkonností. Věnuje se kalistenice a je autorem knížky "posouvání hranic", kniha je vydána i v češtině, doporučuji.

 Mně samotnému se líbí progresy, které vyžadují určitý vývoj, úsilí a regeneraci než u klasického posilování s činkami. I v mých studijních oborech získávám další cenné poznatky, jenž je mohu implementovat do praxe. Jde o to umět mít vytrvalost, striktní techniku a umění odpočívat, aby se neničily klouby, což by mohlo dojít ke zbytečnému zranění. Striktní technika opakování (rozsah pohybu) patří k té nejdůležitější součástí kalisteniky. Sám to cítím na svém těle a dále mohu předávat zkušenosti. Například - před měsícem (květen 2018) jsem začal cvičit poctivé shyby tak, že v úplné pozici dole (po vykonání excentrické - negativní fázi pohybu) vydržím ve visu (napnutí v loktech - absolutní protažení) po dobu jedné sekundy či déle, poté je třeba umět se zvednout z této pozice opět až nahoru, aby brada byla nad hrazdou. Pocity: brutální mazec, nyní se už pohybuji na poctivých jedenácti shybech. Už jen tento faktor, má úchvatný vliv na další obtížnější cviky, jako je například muscle up, front lever, human flag (lidská vlajka) apod...a tak chce tímto tempem ustavičně pracovat.

 

Plnovous:

 Přemýšlím, že o plnovousu napíšu článek. Možná plonovous se závodem nemusí zas až tak souviset, teda aspoň, může si to nějaký čtenář myslet, ale opak je pravdou. Vous opět nezklamal! Promiňte, už s tím jsem malinko úchylný, nebo abyste to nebrali jako vychlubování, ale rád věci píšu upřímně, možná i trošku podivínsky, ale tímto způsobem chci svoje zkušenosti sdílet a inspirovat lidi v okolí  něčím nevšedním a méně obvyklým, vlastně o čem se moc nepíše.

 Dříve, vlastně i nedávno jsem byl právě ten nevýrazný, hodný a neprůbojný kluk (nikdy se mi to nějak zvlášť nevyplatilo, potkal jsem pár lidí, kteří se mnou tak nějak "vychcali", nebo se ozvali, jen když něco potřebují, a zneužívaní nebo umatlávání medu kolem huby už naprosto nesnáším - promiňte, muselo to ze mě vypadnout ven) a trochu mě to mrzí(lo), na to kolik toho umím a jsem schopný dokázat a dokázal jsem (neberte to jako chloubu nebo namyšlenost, ale také je dobré prosadit svoje schopnosti trochu silově, nebo umět znát svoji váhu), jenže poslední dobou se karty překvapivě začínají obracet, někdy opravdu stačí jen trochu. I plnovous je značný faktor, který dokáže ohromujícími způsoby zvýšit jasné rysy osoby a s tím souvisí i zvýšení výkonnosti. Jak je možné, že vous může zvýšit výkonnost? Přeci vous brzdí a je v něm vedro, nesmysl! Samozřejmě díky nárůstu dlouhých vousů nedosáhnete kýženého výsledku po fyziologické stránce - nenaberete sílu ani svaly či vytrvalost. No jo, jenže zase si to přeberte na jiné úhle pohledu, ano v podstatě kýžených efektů pravděpodobně dosáhnete! Ano, při psychologických faktorech sportovního tréninku je tomu tak. Dojde k lepší atraktivitě, sebevědomí a průraznosti ve společnosti. Člověk se ve skupině lidí velmi dobře seznamuje, cítí se v pohodě a je schopen vydat podstatně lepší výkon. Sebevědomí vás popostrčí rozbíjet další bariéry, pak následně se dokážete hecnout a vydat ze sebe úplné maximum (tvorba dopaminu z mozku - hormon motivace). V tom je kouzlo té vizáže. Teda aspoň tak to cítím. Vlastně už si nedokážu představit být "holobrádek".

 Jistě každý ze svého života zná nebo něčím takovým prošel, že v nějaké partě (třídě na střední škole) se vždycky najde nějaký "týpek", který svým určitým způsobem je "jiný" - v tomhle případě mám na mysli především vizáž - buďto má dlouhé vlasy nebo vousy či jiný způsob oblečení, tím pádem už je pro okolí nějakým způsobem zajímavý - "borec" a nemusí extra nic moc umět. I když VELKÝ POZOR, schopnosti těchto "týpků" ve většině případech byly i jsou abnormálně výjimečné.  To víte, sejde se více aspektů současně a výrazná vizáž je vynikající pomocník jak uspět. Proč? Díky dobře fungujícímu sebevědomí a snadnejšímu překonávání sociálních bariér se stávají aktivity vesmírně lehkou záležitostí a jedinec si nemusí "silově" dokazovat svoje ego. Taková ta lehkost, dynamika a kadence, úžasné slovíčko je "flow". Tehdy jsem takové věci těmto lidem zdravě záviděl. Plnovous všem doporučuji, už jen tím získávám výsledky a jsem s některými věci mile překvapen, jenž to můj mozek kolikrát není schopen ani pobrat. Jen škoda, že jsem s tím nezačal dříve, ale asi tak to má být a má to svoje opodstatnění.

 

Ledová sprcha:

 Další ranní rituál, na který nedokážu dopustit. Také je vynikající ledová sprcha 40 minut po silovém tréninku, tedy je nezbytná ke kvalitní regeneraci - následně dojde k anabolickému efektu, kdy jsou ideální podmínky k produkci růstovému hormonu - tkzvn. TESTOSTERON. Podle výzkumů se nedoporučuje ledová sprcha těsně po výkonu, protože se zmírní anabolický efekt a dojde k produkci nežádoucího kortizolu. Tvorba testosteronu má i zásadní vliv na kvalitní růst vousů a opět už působíme mnoha žádoucími aspekty. Až zvládnete nějakou dobu odolávat ledové vodě, doporučuji si nahlas zakřičet "TESTOSTERON, JE TO TAM"!!! Vynikající stimulace a restart. Více o ledové vodě tady.

 

No a teďkon už konečně k samotnému závodu:

Jsem v kategorii 31-35 let, výkon a známka

1) Shyby, 11 op. (vynikající 1)

2) Leh - sedy do jedné minuty, 42 op. (vyhovující 3), zklamání a o kousek mi utekla dvojka

3) Kliky do 30s, 32 op. (vynikající 1)

4) Běh na 12 minut, 2920 m (velmi dobrý 2) - o 30 metrů mně utekla jednička. Už tolik neběhám a mám vyšší podíl svalové hmoty.

5) Dřepy čelem ke zdi, 20 op. (vynikající 1), byla už pohoda

Celkem součet 8, o jednu mi utekl černý narámek, ale z testů bych prošel s velkým přehledem.

 

Shyby 

 První disciplína celé soutěže jsou shyby - dal jsem si cíl provést 12 opakování, ale ten dvanáctý jsem nedotáhl až do konce a nebyl uznán. I tak 11 opakování vystačilo na jedničku. Na druhou stranu mohu být rád, protože jsem nikdy shyby necvičil na velký počet opakování (teda prvně na Mallorce), nýbrž jsem dbal na techniku a kvalitu (nižší počet opakování, ale vyšší počet sérií). Vysoký počet opakování beru jako zpestření a inspiraci, že někdy v tréninku mohu zařadit maximální počet opakování i s dokonalou technikou. Svaly pálí a pro tělo je to podnět k dalšímu růstu (šokování).

 

img_20180624_134838.jpg

Pracně dotahuji dvanáctý shyb a už jsem na hranicích svých možností, více už opravdu nejde, bohužel. Zlomový bod nastal až v desátém opakování, kdy začala intenzivně gradovat svalová únava. I tak cítím posun, protože na Mallorce jsem cítil krizi už při osmém opakování. I nastávající podnět je progresivní. Je vidět jak se při tomto komplexním cviku tělo rychle unavuje.

 

Leh - sedy

 Leh - sedy - jdu na řadu a švihově tam zatěžuji břišní svalstvo. Slyším reakci velitele, že jsme na třiceti sekundách, ale mám jich sotva 25. Začínám zrychlovat, abych se vysápnul aspoň na padesát opakování, čas letí neskutečně rychle a bohužel ani prd. Zastavuji se čísle 42. Je to tím, že jsem zvyklý dělat leh-sedy pomalu a poctivě s důrazem na brzdění, tudíž pohybové vzorce jsou zafixované v hlavě a nenaplnil jsem požadovaný limit do minuty. Na jedničku v mojí kategorii vychází 51 leh-sedů a bohužel můj počet nestačil ani na dvojku. Na druhou stranu jsem měl takové tušení, že tuhle disciplínu nesplním na 100%. Odcházím zklamaný s trojkou, kterou jsem už vůbec nečekal, ale je to sport.

 

Kliky

 Tak na kliky jsem si docela věřil. Ve své kategorii na jedničku je potřeba splnit 31 kliků, ale do 30 sekund.

 Jdu na řadu a dostávám instrukce. Lehnu si na zem do pozice prkna a poctivě švihově klikuji, abych splnil na jedničku. Opravdu dbám důraz na rychlost, viz ponaučení z předchozí disciplíny. Podle času to vypadá, že splňuji požadovaný počet, uvolňuje se dopamin, dávám 31 kliků! Je to tam! Za jedna, wow! 

 

Cooperův test - běh na 12 minut:

 Je vidět, že jsem přibral a dlouho neběhal. Už vidím, že okolo páté minuty se trápím. Hlavně se snažím být v pohodě a nevyvolávat vztek "ego", jednak to nemá dobrý vliv pro okolí a za další by došlo k výrazně větší produkci kortizolu z nadledvin, který je nežádoucí a k jeho zvýšené tvorbě dochází ke stresu. Sakra to bolí! Loni se moje časy pohybovaly okolo 38 minut na desítce, ale letos jak běh moc netrénuji, vidím velký propad. V osmé minutě si říkám, že ještě čtyři zbývající minuty musím nějak dotáhnout. Hodně těžko se na trati smiřuji, že asi budu mít dvojku. Po uvědomění přidám na rychlosti, přeci vzdávání ve mně není. Rozkazem slyším "stop", zastavím se na 2920 m, což mi o 30 metrů ujela jednička. Škoda, mrzelo. Se zklamáním se smiřuji, že už nebudu mít ten černý náramek, který získají pouze ti nejlepší z celé soutěže, tedy o bod mi skóre ujede.

 

Dřepy čelem ke zdi:

 Tak dřepy pro mě jsou velmi jednoduché. Na jedničku stačí pouhých patnáct opakování. Udělám jich v pohodě dvacet, ale pak už jsem nechtěl zdržovat. 

 

img_20180624_155901.jpg

Vysvědčení

 

fb_img_1529933083267.jpg

Po testech rozebíráme pocity a poznávám další fajn lidi.

 

 Po testech mně ještě zbyly síly a šel jsem si zacvičit do venkovní posilovny u areálu, kde nacvičuji svoje tajné cviky vlastní vahou, až se je efektivně naučím, tak časem něco zveřejním. 

 

 Děkuji všem pořadatelům výsadkového praporu v Chrudimi za perfektní organizační činnost. Opět jsem poznal mnoho dalších skvělých lidí a musím se přiznat, že s pracně vypěstovaným plnovousem to šlo podstatně snadněji a do většího počtu!

 

Efektivně strávená neděle...

 

Autor a účastník závodu: Martin Háze