Jdi na obsah Jdi na menu
 


Med a výkony

14. 6. 2011

Med

 

Jako se zbraní,  musí se s ním umět dobře zacházet

 

p1060441.jpg

Struktura medu :

 Včelí med patří za velmi cennou potravinu, která je složena z mnoha látek - z glukózy, fruktózy, malého množství sacharózy, dextrinu, bílkovin, minerálních látek (vitamínů, kyselin, éterických olejů aj.) a vody.

 Med má sice vysoký glykemický index, ale GI lehce dá snížit. Pokud přidáme vlákninu, např. ovesné vločky s medem, med na kvalitní celozrnné pečivo, apod. Tím chci říci, že i v netréninkový den, když si namažeme na chleba v malém množství, nemůže nám nic uškodit co se týče glykémie či pak následného ukládání do tuku. Na druhou stranu, pokud se s medem přehání, rychlé cukry vyplaví inzulín a může dojít k únavě, malátnosti, a energie se začne ihned ukládat do tukových zásob, které jsou k vydávání energie nežádoucí.

Chvíle, kdy je nejvhodnější si dát med ??

 a)      Po výkonu – po sportovním výkonu je vždy potřeba doplnit zdroj rychlých cukrů na doplnění glykogenu pro lepší regeneraci před dalším výkonem a odstranění případné únavy po zbytek dne. Medu doporučuji klidně i větší množství. Velice dobrá kombinace je med se složitějšími sacharidy, např.  mussli s medem, celozrnné pečivo s medem, ovesné vločky s medem,…klidně si můžete dovolit i jednoduché sacharidy s vysokým GI + med, např. vánočku s medem.

b)      Těsně před výkonem – slovo těsně znamená 10 minut před startem závodu. Med je vhodný i v tuto dobu, protože inzulín se za krátkou dobu nestihne vyplavit a nedochází k rychlému nárůstu glykémie. Med před výkonem je lehce stravitelná potravina. Med ve vhodnou chvíli nakopne k lepší stimulaci a může nahradit i různé energetické gely. Doporučuji samotný, ale nepřehánět, 2 malé lžičky k nakopnutí.

c)      Ve dnech s těžkým tréninkovým nasazením nebo závodním období – v této době je tělo velice unavené a rozhodně není chybou o doplnění rychlých cukrů formou medu, tělo si podstatě o to žádá. Představte si jste unavení z výkonů, trpíte syndromem únavy z těžké tréninkové činnosti a pořád máte chutě na něco sladkého, ale opět nepřehánět. Množství v rozumné míře.

d)    K snídani - další vhodná chvíle, kdy můžete zvolit med s komlexními sacharidy. Po celonočním hladovění je potřeba doplnit glykogen i ve formě jednoduchých cukrů, tím se nejrychleji nastartuje metabolismus, aby sval měl po celý den energii.

 

Nevhodné chvíle pro med

 Před spaním – v pozdních nočních hodinách už žádné významné činnosti zřejmě probíhat nebudou (i když člověk nikdy neví),  medu se raději vyhněte, energie by šla ihned do tuků.

Pokud máte hlad dejte si raději tvaroh, sýr cottage s banánem ( bílkoviny + sacharidy se středním glykemickým indexem ).

 

Pokud máte poctivý pohyb a chcete se o medu dozvědět více od odborníka, a dokonce máte i zájem o dobrý domácí med, objednávejte směle ZDE 

 

 Dobrou chuť, budete se cítit lépe…

 

Martin Háze - www.haze.estranky.cz

 Autor: Martin Háze

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář