Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cyklická ketogenní dieta 2 - praktická část

21. 3. 2011

Cyklická ketogenní dieta praktická část

 Pokud nevíte o čem je řeč, tak zde teorie

 

2954_1088720551672_1636209066_184897_505670_n.jpg

 Jakou stravu a trénink jsem měl v praxi :

 

Pondělí ( 1. den CKD carb low )

 

Strava :

 

Snídaně – 3 x vejce, 50 g anglické slaniny

Svačina – hermelín

Oběd – vepřový bok tučný, 200g

Svačina – Lovecký salám 100g

Večeře – uzená makrela 150 g

 

Trénink:

 

Silnice – 55 km 2h15min, základní dlouhodobá vytrvalost, poslední hodina tréninků byla znát bez cukru, že už něco chybí.

 

Posilovna – po jízdě na kole nastal vytloukací trénink s aquahitem + silový trénink

 

Úterý ( 2. den CKD carb low )

 

Strava :

 

Snídaně – 4 x vejce, 50 g anglické slaniny

Svačina – hermelín

Oběd – kuřecí stehno s kůží 200g

Svačina – lovecký salám 100g

Večeře – tlačenka

 

Trénink :

 

trénink s aquahitem, nohy, na kolo moc nemohu, protože užívám cyklickou ketogenní dietu (fáze bezsacharidová).

 

Středa ( 3. den CKD carb low )

 

Strava :

 

Snídaně – 4 x vejce, 50 g anglické slaniny

Svačina – hermelín

Oběd – tlačenka 150 g

Svačina – balkán s olejem

Večeře – lovecký salám s olejem 100g

 

Trénink :

 

Cviky na břicho

 

Čtvrtek ( 4. den CKD carb low )

 

Strava :

 

Snídaně – 4 x vejce, 50g anglické slaniny

Svačina – hermelín pomazaný máslem

Oběd – tučný vepřový bok 200g

Svačina – balkán s olejem

Večeře – lovecký salám s olejem 100g

 

Trénink :

 

Lehký aerobní běh na tuky (na nízkou tepovou frekvenci), abych se nezhroutil 25 minut – zajímavost byla ta, že dieta je natolik účinná, po prvních 5 minutách jsem se začal ihned potit, totiž tělo velice účinně začalo spalovat tuky.

 

Pátek ( 5. den CKD carb low )

 

Strava :

 

Snídaně – 4 x vejce

Svačina – hermelín

Oběd – anglická slanina + vepřová šunka (100g + 100g)

Svačina – hermelín

Večeře – lovecký salám

 

Trénink :

 

Kruhový trénink celého těla, protože je to vytrvalecký do 30s se spaluje laktát a po 30s se už začnou spalovat tuky.

 

Sobota ( 1. den cukrování carb up )

 

Strava :

 

Snídaně – balík piškotů 125 g, 50 g marmelády, mléko

Svačina – ovesné vločky smíchné s emco mussli s ořechy, banán (200g)

Oběd – těstoviny

Svačina - ovesné vločky smíchné s emco mussli s ořechy, banán (200g)

Svačina 2 – buchta 70g

Večeře – těstoviny 200g

 

Trénink :

 

Volno - dávám oraz, sice se cítím v pohodě, ale nechám poctivě doplnit glykogen, na kolo v příštím dnu

 

Poznámka : člověk si myslí že po přínosu sacharidů bude mít velkou energii, ale opak je pravdou, protože rychlý přísun sacharidů člověka spolehlivě uspí, může dojít k pocitům malátnosti, ale pravidlo nemusí být pravdou, tréninky provadět se moc nevyplácí.

 

Neděle ( 2. den cukrování carb up )

 

Strava :

 

Snídaně – balík piškotů 125 g, 50 g marmelády, mléko

Svačina – ovesné vločky smíchné s emco mussli s ořechy, banán (200g)

Oběd – těstoviny

Svačina - ovesné vločky smíchné s emco mussli s ořechy, banán (200g)

Svačina 2 – buchta 70g

Večeře – těstoviny 200g

 

Trénink :

 

Kolo – silnice 60 km, 2 h 15 minut, rozhodně bylo znát, že už mám cukry dostatečně doplněné a trénink byl velmi učinný

 

Mé dojmy :

 

Při dietě jsem shodil 2 kg a podle ketózy byla vidět, že daná dieta opravdu funguje, tato dieta se provádí ve více cyklech např i 5 týdnů a dá se shodit i 10 kg tukové hmoty!!!, jen jsem to zkoušel jeden týden, protože musím najíždět jarní kilometry a v této dietě je člověk vyčerpán a vytrvalecké sporty provádět NELZE.

 

Proč jsem tuto dietu prováděl ??

 

Tuto dietu jsem prováděl, abych nasbíral zkušenosti a užití v praxi, one nejde jenom vědět, že nějaká dieta existuje, ale jde o to si jí zkusit a člověk to pocítí daleko lépe a už se dá o tomto diskutovat uplně jinak...

 

Jak tuto dietu ukončit ??

 

Dva týdny po této dietě bychom se měli přibrzdit ve množství sacharidů, aby se vyhlo jo -jo efektu a aby byl výsledek potvrzen.

 

Pondělí, úterý – sacharidy pouze ráno

Středa – pátek – sacharidy ráno i dopoledne

Víkend – standartní strava

 

Podle čeho lze ještě poznat ketózu ??

 

V lékarně se dá koupit detekční papírky, Diaphan nebo Ketophan cena 100-120,-, není to nic složitého a jestliže papírek v moči má světle růžovou nebo růžovou barvu jste na dobré cestě.

 

Co když odchází ketóza ??

 

Žádná panika, dejte si více tuku, sádlo, škvarky, hermelín + máslo a k tomu aerobní trénink, určitě se do ní opět dostanete.

 

Často smrdí z úst co s tím ??

 

Dejte si žvýkačku bez cukru. Toto je další věc jak se pozná ketóza, acetonový sucho kolem úst a seschlá kůže jako u kuřáků.

 

Pokud máte nějaké připomínky...napište, zkonzultujem

 Autor: Martin Háze

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Vysokoproteinovka

(Denisa, 2. 1. 2012 17:46)

Ahoj, jsem na vysokoproteinovce, ale pouze na proteinovych nápojích. Problém je v dávkování, co mi doporučil vyzivovy poradce bude zřejmě kriticky málo jelikož mám vetsinu dne hlad. Ma čistá hmotnost je 56,3 kg. Podle nej davkuji 65g na den. Jaky mate názor vy ?
Moc díky

Re: Vysokoproteinovka

(Martin, 31. 7. 2015 7:52)

Ahoj Deniso,
Vysokoproteinová dieta – tělo je zvyklé na kvalitní živiny (sacharidy, bílkoviny a tuky) samozřejmě musíme znát podíl jejich dávkování. Rozhodně každá dieta je pro člověka náročná a člověk musí mít vůli dietu překonat. Každá dieta má nějaké výhody a výsledky, pro člověka individuální volba si vhodnou dietu zvolit. Při každé dietě se člověk podotýká únavou, hladověním či ketózou. Ketóza vznikne po dlouhodobém neužívaní sacharidů (obvykle po 2 dnech), již jak jsem udával v článku. Vysokoproteinová dieta – konzumuje se velké množství bílkovin (doporučeno 3-4 g / kg TV !!!, ale dával bych max. 2 g /kg TV, protože bílkoviny ve velkém množství nedělají dobře trávícím orgánům, ). A sacharidy přijímat buďto ráno nebo po tréninku, jinak vůbec. Tuky doplňují ve středním rozmezí pouze nenasycené se z ořechu, ryb, olivový olej. Pamatovat, že bílkoviny zasytí více než sacharidy a tuky. Všeobecně aby, se minimalizovalo hladovění, jíst zeleninu – různé saláty, protože bílkoviny se špatně tráví, tak potřebují zdroj vlákniny. Např. místo dobrot si nakrájet k televizi čínské zelí, tím se člověk nasytí až až. Za další je potřeba předejít, aby se člověk necítil hladový, tak pít vodu. Voda Vás skvěle zasytí a při příjmu bílkovin urychluje trávení! Sama voda je spalovač tuku. Mělo by se vypít 3-4 l vody denně, doporučuji každou půl hodinu 200ml vody. Vysokoproteinová dieta by se měla používat max.2 x do roka.
Jinak nejsem vyživový poradce, tož oni to mají více v merku, ale dle mého názoru připadá mně to celkem drastické být pouze na proteinových nápojích. Osobně bych šel touto cestou, tak jak jsem již odpověděl.

Pokud se chcete něco dozvědět, raději mailem, Pěkný den !

proč ne kávu :-( atd. a může se hořká 80 a více % čokoláda max.40 g denně a ořechy bez soli ?

(Eva, 3. 1. 2012 21:30)

Ahoj, prosím mám dotaz, jela jsem "ketonovku" 20 dnů před vánocemi, ale můj bývalý trenér mi v ní vůbec nedovolil sacharidový den,dala jsem dolů jen 2kg, ale měla jsem jiný jídelníček...
Jedu Tvoji CKD od pondělí a už dnes je znát - únava, bolest hlavy, stále mám žízeň, jsem nervozní a "protivná" , o víkendu mi stačí dát si jen jeden sacharidový den nebo musím 2 dny? Když jsem unavená hodně a nejdu do fitka ( jsem zvyklá chodit 5-6 -krát týdně ) vždy cca 60 min.posilovací trénink a pak cca 40 min.kardio, když mám méně času jedu jen 50 min.kardio. Mám problémy se zadržováním vody? Strašně mi chybí kafe, nemůžu ani 1 denně ? jsem zvyklá na 0,5 - litr !!! kávy denně, piju kvalitní kávu s mlékem bez cukru. Moc děkuji za odpověď .

Re: Re: proč ne kávu :-( atd. a může se hořká 80 a více % čokoláda max.40 g denně a ořechy bez soli ?

(Eva, 4. 1. 2012 10:53)

Moc děkuji za odpověď. No je to o vůli, já vím, nejhorší je, že potřebuji v práci být fit :-) ( jsem masérka a kosmetička a budu od příštího týdne i na prodejně, takže úsměv v tváři celý den :-( ). Alkohol nepiju, to mi neva, šílenství je kafe pro mě,ale držím se :-) . Nejhorší je bolest hlavy a teče mi trochu krev z nosu,ale to mi tekla i když jsem před vánocemi jela jinou ketonovku ,ale ta nefungovala,protože jsem tam mohla kafe, zeleninu,čokoládu a racio chleby denně 6 kusů. Ještě dávám místo jídla čistý protein po tréninku ( bez sacharidů ). No už dnes se těším na sobotu :-) ,že si dám kafe s mlékem a mysli k snídani :-) ,ale něco chci,tak do toho jdu. Chci se vyrýsovat, svalové hmoty mám až až... Moc děkuji, hlavně za super informace. Hezký den a v novém roce přeji všem jen to nej, hlavně zdraví a spokojenost.

Re: Re: proč ne kávu :-( atd. a může se hořká 80 a více % čokoláda max.40 g denně a ořechy bez soli ?

(Martin Háze, 4. 1. 2012 11:12)

Omlouvám se za překlep "pevné nervy", dej vědět výsledek !

Re: proč ne kávu :-( atd. a může se hořká 80 a více % čokoláda max.40 g denně a ořechy bez soli ?

(Martin , 31. 7. 2015 7:40)

Ahoj Evo
Taky jsem milovník kávy, ale bohužel ve fázi CARB LOW jsem musel kafe striktně vysadit. Na některých stránkách někdo udává, že dát si kafe při CKD je sporná záležitost, ale ruku do ohně bych zato nedával. Totiž kofein má odvodňující účinky a snadno může vyvést z ketózy, což my nechceme. Takže pokud chceš mít jistotu, kafe raději nedoporučuji a úplně vyřadit. Při této dietě jsem se s kafem smířil, ale šel jsem k babičce na návštěvu, nakrájel si 100g loveckého salámu a k tomu 300 ml vody a jak jsem krásně popovídal sice se suchou hubou (acetonovým pachem). To samé platí i u alkoholu a ten navíc má v sobě vysoké množství sacharidů! Ořechy radši ne, jsou tam sacharidy. Čokoláda už vůbec ne, sice čokoláda s vysokým obsahem kakaa má nízký GI, ale sacharidy tam jsou. Není pravidlem, že to co má nízký GI, to se může. CKD je o vůli hold se musí překonat, chápu je to těžké, ale něco za něco, nic není zadarmo. Musíš počítat s tím, že únava se po 2 dnech v každém případě dostaví, protože tělo nemá v sobě žádné zásoby sacharidů a sacharidy jsou hlavním zdrojem energie, tak pro tělo je velice těžká úloha brát energii z bílkovin a tuku. Také kulturisti 5 dní před závodem dávají bez sacharidovou dietu a musí tvrdě trénovat v rámci udržení svalové hmoty a rýsování po 3 dnech tréninku jsou, tak hotový, že nejsou schopni se nadechnout, pak např. 4 den přejdou na fázi cukrovaní. (jedí sacharidy od rána do večera i v noci). Jistě při fázi cukrování – CARB UP, kafe i alkohol bez obav můžeš. Klidně doporučuji 2 dny cukrování – fázi CARB UP, naopak tělo dostane šokový impulz a nakopne metabolismus, tělo bude mít energii na další cvičení v týdnu. Co se týče sacharidů 2 g denně, naprosto souhlasím s trenérem, čím méně tím lépe (interval je 0-20 g denně v nějaký literatuře jsem se dočetl i 0-30g na den). Ale držet co nejníže, absolutní nuly dosáhnout nelze, protože sacharidy jsou všude maso a to ani nemluvím o sýrech či zelenině. Další pátý den ve fázi CARB LOW už se může povolit a klidně jednoduchý cukry po tréninku. Opět není pravidlem držet fázi KARB LOW 5 dní, může se už přejít 5.den (pátek) na fázi CARB UP (cukrování).
Stručné moje zkušenosti : ANO únava po 5 dnech je celkem znát je to logické, člověk si nemůže dovolit vytrvalostní tréninky, je vše o vůli jedince. Já třeba pátý den jsem dal kruhový trénink a únavu jsem tolik nepociťoval. Nejhorší byl pro mě 2-3 den a pak jsem si zvykl. Když to vezmu ze všeobecného hlediska, tělo čerpá pouze z tuku a pro tělo je to velká námaha, když nemůže čerpat ze sacharidů a tím je dána podstata cyklické ketogenní diety

Jinak tuto dietu nedoporučuji držet déle než 3 týdny. Není to příliš zdravé, zatěžovat tělo.

Pevné nervy, drž se !

treninky

(Joe, 15. 6. 2014 6:33)

Ahoj..mela bych prosbu jestli by jsi mi neporadil ohledne cviceni.Silovy treninky spise nedelam..spise jsem zamerena na aerobni aktivitu tak tapu jaky treninky muzu delat a jak dlouho cvicit.Chci tuto dietu zkusit ale nejdrive si davam dohromady plan :) tak dekuji za veskere rady

2. týden CKD

(Eva Jánošková, 13. 1. 2012 21:52)

Ahoj, tak "hlásím" výsledky po 12-ti dnech. Budu pokračovat ještě týden, protože jsem měla nějaké zdravotní problémy a mohla cvičit jen v pondělí, jdu zase od zítřka, uvidíme, tento týden jen úbytek 1 kg, ale moje tělo hodně zavodněné vlivem hormonálních změn :-( v těle, takže v tomhle máme my ženy nevyhodu.
Tělo se mi o kousek zase víc vyrýsovalo, ale ráda bych dala dolů ještě tak 5 kg tuku. Uvidíme. Díky za rady. Hezký víkend

5. den " Tvojí" CKD

(Eva Jánošková, 7. 1. 2012 0:54)

Ahoj, tak hlásím výsledky po 5. dnu , večer jsem dala už sacharidy, s tréninkama je to horší :-( , první 2 dny to šlo, pak ale práce a pak taková únava, že mi bolely všechny svaly, takže jsem trénovala jen první 2 dny,ale jdu zítra dát pořádný trénink a večer se bavit, tak uvidíme. Jinak nejhorší je 2. a 3. den - bolest hlavy, absťák po kafe a sacharidech, ale pak už " pohoda ". Od neděle zase najíždím na další cyklus, chci dodržet 3 týdny,mám i fotky, tak uvidíme, jak skončím, ale výsledky jsou vidět už teď trochu. Moc děkuju za rady !! ;-)

Re: 5. den " Tvojí" CKD

(Martin Háze, 7. 1. 2012 8:47)

Ahoj, tak to mám radost, už se těším na další výsledky, Držím Pěstě !

unava?

(Peter, 19. 8. 2011 21:39)

Neni clovek pocas no carb fazi bez sacharidov moc unaveny?