Jdi na obsah Jdi na menu
 


Posilování rotátorů a vzpřimovačů

26. 1. 2013

Posilování rotátorů a vzpřimovačů

dsc00535.jpg

 Když se posílí hluboký stabilizační systém (HSS), pak by měla vzniknout správná souhra rotátorů a vzpřimovačů. Rotátory pomáhají udržovat s ostatními krátkými svaly v hlubokých vrstvách zádových svalů jednotlivé obratle ve správné poloze. Rotátory jsou svaly šikmo od páteře a hlavně drží páteř, tím pádem se člověk dobře cítí při cvičení, osobním, pracovním životě apod.. Rotátory mají tendenci ochabovat nebo-li se oslabovat. Dříve se rotátory posilovaly např. sekáním kosou, jenže v dnešní době už tyto pohyby se tolik neuskutečňují. Cviky se provádí různými rotacemi v oblasti trupu a dobrá pomůcka je gymnastický míč.

 Další stabilizační sval jsou vzpřimovače, ty leží podélně kolem páteře a mají hlavně tendenci se zkracovat, ale také částečně mohou i ochabovat. Takže pro nosný středový korzet musí být dobrá vyváženost rotátorů a vzpřimovačů, protože při cvičení by se bez těchto svalíku tělo mohlo zhroutit. V tom případě se dobrá vyváženost krásně využije v  planche cvikách, při nácviku stojek a při veškeré gymnastice,  aby tělo bylo zpevněné v jedné rovině. Když je kvalitně zpevněný svalový korzet, tak to napomáhá dobrému soustředění na techniku cvičení např. záda, břicho, ruce,nohy,-...a dále od tohoto základu se lehce docílí ke kvalitnímu cvičení, tzn. cvik lze provádět velice čistě od úplného protažení do úplného smrštění. Touto kvalitou se krásně izoluje svalová skupina a to má za následek přísunu další kvalitní síly, vykreslený a vytvarovaný svaly, o ničem jiném to již není...a proto se všecko odvíjí z tohoto základu, správné držení těla, což je dobře vybudovaný svalový korzet. Poctivé posilování rotátorů a vzpřimovačů se dá uplatnit ve spousta činnostech – již při dočítání článku se každý čtenář dozví. Již spousta článků o posilování hlubokého stabilizačního systému najdete na těchto stránkách, proto je potřeba všechno kombinovat. 

Zde předvedu pár základních cviku, jak tyto svaly posílit.

Rotátory :

Spinální cvik – provádí se v lehu dolní končetiny skrčmo na zemi. Hlava rotuje na jednou stranu a dolní končetiny na druhou stranu.

dsc00534.jpg

Rotace ve vzporu klečmo

Pokud vám nevyhovují spinální cviky lze použít metodu cvičení rotace ve vzporu klečmo. U těchto cviku dbát na rovná záda a správné držení těla. Cvik lze provádět bez zátěže nebo se zátěží. Tyto tři rotační cviky jsou cíleny na tři části páteře: bedra, přechod bedra – hrudník a na hrudní část. V základní poloze při cvičení je třeba si hlídat, aby kyčle zůstávaly nad koleny a rameno v opěrné poloze nad dlaní nebo nad loktem. Rotace je vedena paží pomalým pohybem a pohyb končí několik sekund trvajícím napětím, pak paže se vrací pomalu na zem. Hlava a oči sledují  pohyb rotující paže. Směr nahoru nádech a dolu výdech.

Rotace ve vzporu klečmo s rukama na podložce

Účinek cviku je soustředěn na bederní páteř. Podložka by měla být vysoká cca 25 cm. Postup cvičení v úvodní poznámce.

dsc00537.jpg

Rotace ve vzporu klečmo

Paže jsou ve výchozí poloze natažené, cvik je zaměřen přední chod hrudní a bederní páteře. Postup cvičení v úvodní poznámce.

dsc00535.jpg

dsc00536.jpg

 2.fáze cviku

Rotace ve vzporu klečmo na předloktích

Tento cvik je zaměřen na hrudní část páteře. Postup cvičení v úvodní poznámce.

dsc00538.jpg

Rotace s tyčí nebo aquhitem za hlavou

Cvičí se v sedě nebo ve stoji. Pomalou rotaci dokončuje nejen tělo, ale i hlava.

dsc00541.jpg

Vzpřimovače

U vzpřimovačů nesmíme zapomenout  zopakovat si strečink, protože se navíc zkracují, obzvlášť ta bederní část páteře.

 

Částečný superman – lehneme si břichem na zem, dolní a horní končetiny přibližně v šíři ramen natažené. Postup cviku je ten, že zvedneme levou horní končetinu a zároveň pravou dolní končetinu, již provedeme první sérii a prostřídáme. Musíme správně zapojit dýchání, výdech nahoru, nádech dolu.

dsc00539.jpg

Úklony na zemi - tento cvik určen i na zádový stabilizační systém. Cvik je vhodný především na rovnost páteře, tím pádem dobrá prevence proti skolióze. 

dsc00540.jpg

Leh na břiše, hlava mírně nahoru, podsazená pánev – břicho zatnuté a ukláníme se do stran.

 Obrázkové znázornění, k čemu nám tyto cviky mohou prospět

dsc00543.jpg

Zlepšuje držení těla při sezení u počítače

dsc00547.jpg

 

  Lepší sezení při řízení vozidla, tím pádem řidič získává i lepší přehled na silnicích (no vidíte, že spravné držení těla také nemám ideální - deformace z cyklistiky)

dsc00544.jpg

  Získá se lepší sebevědomí na návštěvě, pracovním pohovoru nebo také na rande

dsc00550.jpg

Při nevděčné práci se tolik nenadřeme

 

p4203479.jpg

 

Zlepšení techniky při cvičení

 

img_1040.jpg

 

Může se zlepšit i posed na kole, když jsou záda  pevnější

 

13922_499_1.jpg

 

Cvičení se může uplatnit a při kulturistických pózách, i když mně moc nešly

 

dsc07715.jpg

 

Při nástupu planche musí vždy být vyvážený stabilizační systém

 

dsc08536.jpg

 

Vyvážený stabilizační systém může i zlepšit výsledky v každé aktivitě

 

 

 

dsc00549.jpg

Každopádně by se dala vymyslet řada dalších příkladů, gymnastika, běh, lyže,...

Procvičování rotátorů a vzpřimovačů by se nemělo zapomínat. Doporučuji zařadit v každém tréninku.

Každý cvičenec by měl být vybaven kvalitními ponožkami, které  pevně a příjemně drží na chodidle. Pokud sháníte fitness ponožky, mám zkušenosti s těmito.

Autor : Martin Háze