Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výživa 2 dny před závodem

21. 12. 2010

 

 

Výživa 2 dny před závodem : doporučuji sacharidy a hodně hovězího masa

Obrazek






I kvalitní strava je další cesta k dobrým úspěchům a dokonce i 2 dny před závodem se dá lehoučce všechno nahnat, protože tělo potřebuje správné živiny k energii. Dávám příklad: máme pátek a závodní den máme v neděli a přesně odpovídají dva dny před soutěží. Sacharidy dávkujte 4,5 - 8 g na 1kg tělesné hmotnosti a čerpejte raději komplexní sacharidy tkz. pomalé (složité) - škroby a základními surovinami jsou např. rýže, brambory, těstoviny, ovesné vločky nebo v krajní nouzi ovoce se nejvíce hodí před téninkem nebo v tréninku a po tréninku. Jednoduché ( cukry ) sacharidy raději vynechte nebo si je radši vychutnejte po tréninku, protože v netréninkovém období se rychlé sacharidy přeměňují do tukových zásob v podstatě rychleji nežli komplexní sacharidy, ale potréninku se dají odpustit, abychom do unaveného svalu dostali nové zásoby glykegonu a na příští trénink či jiné aktivity budete mít další energii. Také sacharidy po aktivitě nesou další výhodu, že sportovec se po zbytek dne necítí utavenej, unaven. Nejlepší po tréninku je dát si ovoce nebo i kus tabulky čokolády, zákusek prostě hlavně něco sladkého pořád i lepší ta čokoláda nežli nic, dávkujte i jednoduché cukry s výšším glykemickým indexem.  Cukry ve množství cca 1 g na kg tělesné hmotnosti např. 75 kg by měl sníst 75 g sacaharidu po aktivitě. A po další hodině opět 1g/1kg tělesné hmotnosti sacharidů, ale akorát už s nizkým GI.

Večeře - hovězí maso ( po hovězím síla jako býk )



K večeři dávám přednost bílkovinám a komplexním sacharidům. Doporučuji si koupit zadní hovězí maso a je potřeba sníst ho 30 - 40 dkg + těstoviny nebo plátky celozrnného chleba, hovězí maso je jedním hlavním z plnohodnotných bílkovin a pouze ty obsahují escenenciální aminokyseliny, které si tělo neumí samo vytvořit. Libové maso obsahuje průměrně 21% bílkovin, které jsou základním materiálem pro buňku a regulují buněční metebolismus. Hovězí maso obsahuje také velice významné množství zinku, železa selenu a vitamínu B. Konzumace hovězího masa je proto důležitá v období růstu, těhotenství, pro sportovce a fyzicky pracující. Jistě někdy v pátek večer není problém zůčastnit se nějaké grilovačky a posezení mezi přáteli nebo si maso ogriluji sám, k tomu si dopřeji chlazené pivko, ale nesmí se ponocování protáhnout do pozdních hodin, druhý den není chuť k dalšímu tréninku, před 22:00 se se všemi rozloučit a jít si po svým domů spát, abych naspal 8 hodin.

Obrazek

Zbývá nám jeden den k závodům:

Pokud se tělo i po hovězím maso necítí v pořádku, určitě zvyšte sacharidy klidně i dvojnásobek cca. 900 g na den, protože aby na den závodů byly zásoby glykegonu a tím nám to dodá energii a sílu, velké mnošství sacharidů vede k uspěchům, bílkoviny už dávkujte střídmě v rozmezí 1g - 1,4g na 1 kg tělesné hmotnosti, protože se hůře stravují, k večeři doporučuji sacaharidy,  nízkým nebo středním glykemickým indexem např. těstoviny, černý chléb a zeleninový salát, kde je vláknina, maso už raději vynechte nemusí se do druhého dne strávit. Ono se vyplatí, jak zmiňováno v prvních řádcích nýnějšího odstavce,  když se cítite oslabení douhodobě vám to nejezdí, zvyšte sacharidy na dvojnásobek, protože v těle chybí správná míra glykegonu, nebojte se sacharidů, pokud to neflákáte tréninky, tak do tuku se neuloží spíše opak je pravdou a budete se cítiti lépe...O sacharidech platí pravidlo, při nedostatku sacharidů sval nemá energii, člověk se cítí oslaben, nemá sílu ani výkony, ale naopak zase při velkém nadbytku sacharidů se sacaharidy snadno přeměňují do tukových zásob a ty jsou k energii nežádoucí, chce správně tu míru odhadnout, koupit si domů váhu na gramy a vše přizpůsobovat váze, které tělo přijme, myslet na obtížnost tréninku. Hlavně chce sledovat glykemický index sacaharidů, čím je vyšší GI, tím rychleji se sacharidy ukládají do tuků. GI se dá snížit příjmem vlákniny.

Obrazek

Dne závodu:

Start bývá většinou dopoledne v 10:00 nebo 11:00, vstanu dám si černý chléb 2 vejce ( zkušenosti ze soustředění ) rozkrájím banány na kolečka hodím do misky, posypu 100 g ovesných vloček a zaleji kefírem nejlépe slazeným. Zbalím kolo do kufru, do tašky asi 6 banánů, 1 banán sním doma před garáží než odjedu a mám všechno zbalené, další banán zbodnu na odpočívadle a 1 -  2 banány, půl hodiny před startem, prostě se chce na buttovat sacharidy ať to jede, vždyť 1 banán sbsahuje kvalitních 26 g sacharidů. A po závodě opět banán a v restauračce si koupím tatranku a coca colu, zasložené ty jednoduché cukry taky si mohu dopřát ne, jestli se budete držet podle tohoto návodu tak zaručuji, že úspěchy budou, hodně štěstí!!! a dobrou chuť myšleno, po těžkém a úspěšném závodě!!!

 

 

Obrazek

ObrazekObrazek

 

 Banány, dávkovat k snídani a půl hodiny před startem závodu a ihned po závodě na doplnění glykegonu

 

 

 

 

 

 

 

Toto jídlo konzumovat opravdu v nouzi, to znamená po velice těžkém tréninku nebo závodě...nikoliv večer před spaním nebo celodenním se flákáním, utopie tyto věci by si člověk nemohl ani zasloužit...

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Rada

(Cody, 14. 1. 2015 21:52)

Chci se zeptat těch 4.5 - 8 g na 1kg hmotnsti je na den nebo u každého jídla. Dík za odpověď

Re: Rada

(Martin Háze , 15. 1. 2015 17:41)

Na den

Tady mluví zkušenost

(David R, 15. 3. 2013 16:32)

Je vidět, že to je naspaný podle osobní zkušenosti. Jsou to dobré tipy a správné rady. Díky za ně!