Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trénink dle ročního období

21. 12. 2010

Každé roční období má jinou formu tréninku.

Jaro ( základní vytrvalost ) - je to jeden z nehezčích ročních obdobích, kdy každý závodník je natěšen až obnoví novou sezonu a vyrazí na první trénink. Dáme za příklad březen - sníh už taje silnice už pomaličku vysichají a toto je největší lákadlo pro silničáře. Nejspíše by se měly jezdit objemy alespoň 3-4 do týdne a  zahrnout tam 4-5 hodin jízdy o nízké intenzitě jarní objemy jsou základ sezony. Spousta jezdců odjíždí někdy i únoru do tepla k moři, kde se krásně najíždí v teplém a suchém počasí to je další krok k mnoha uspěchů. Najíždění objemů ( základní vytrvalosti by mělo správně trvat od února do dubna není vyloučeno, že koncem dubna se mohou objevit i soutěže v těchto případech se musí přidat den odpočinku nebo hodinu jízdy základní vytrvalosti).

Květen, červen, červenec, srpen ( konec jara, léto) - Květen- v tomto období už by měl mít jezdec najeto alespoň 3000-4000 km. Je to základ základní vytrvalost ukončena. Začínají soutěže občas mě to zastihne 2-3 v týdnu. Každý závodník by měl minimalizovat objemy, specializovat se kratší tréninky cca 2hodiny o délce 60 km a zdaleko větší intenzitou avs 30 km/h a postupem času i více, volit terény.

Můj tréninkový plán v daném období:

1- den roviny intenzity max 2hodiny

2- den - kopce intenzity ( klidně 3-4 vyjed úsek kopce na čas vyvíjí se síla a odolnost dobré na časovky ).

3- den - a)kombinované roviny, kopce nižší intenzita b) soutěž

4- den - volno

5- den lehké vyjetí nastává výkend soutěže

6- den soutěž

7- den a) lehké vyjetí nebo zařadit i objemy - b) soutěž

V tomto období se tělo velice rychle regeneruje takže stačí 1max 2 dny volna. Vše na zvolení dobrého odpočinku a spánku krátkých a intenzivních tréninku je cesta k uspěchům.

Podzim - je období kdy dochází k úbytku energie, únava, tělo se pomalu regeneruje, počasí se zrhoršuje, protivný vítr, jezdec se musí nabalit nechuť na tréninky s tímto mám také občas problémy. Najíždění klilometrů na podzim už není tolik důležité soutěže skončily, takže o nic nejde. Mělo by se jezdit opět objemově nízká intenzita ( výletně ) a když k tomu kolu už vůbec není chuť je třeba zařadit všeobecné sporty jako ( plavání, turistická chůze - základní vytrvalost, návštěva fitness centra, běh, ...) Další důležitou složkou jsou sauny a masáže na urychlení regenerace. Také si musíme trochu užívat. A koncem podzimu je vhodné zvolit týdny odpočinku jak jsem se již zmiňoval v úvodu.

Zima - no a máme tu zimu za okny sníh nebo sychravé počasí no co my s tím naděláme, také se dá vymyslet spousta aktivit, každé období má něco do sebe. Nejlepší je si pořídit trenažér a pěkně doma v suchu a v teple trénovat. Stačí obden hodinku na tom posedět a porasovat, ale spousta jezdcům to připadá jako pakárna stát na jednom místě. Je to výborná věc, že se přes zimu nevychladne. Začátkem jara už to není taková dřina na prvních vyjížďkách a je to velice dobrý krok k uspěchům v soutěžích. Další pěkný sport je běh na lyžích říká se, že k ciklistice nejbližší aktivita. No jenže já jsem dost línej na lyže zima, hnusně, mráz radši trenažér. Velice dobrá je návštěva fitness centra vývoj síly. Tuto metodu přes zimu volím teplo, pohoda, útulno a hezký baby a člověk z toho tréninku také něco musí mit a né se rasovat v mlze na lyžích. Taky chci vypadat jak chlap a né jak nějaká vychrtlina. Má to další výhody.

1) Využití síly a soustředění na šlapání dobře se tahá, ale vše chce čas

2) Výdrž jízdy v kopci v sedě vše záleží na pevnosti břicha a zad

3) Urychluje regeneraci po obtížných soutěžích

4) Lepší odolnost proti úrazum

5) Daleko lepší technika držení - airodynamika

Tak proč ne si občas zacvičit.

Dále je dobré navštěvovat sauny zmíněno v podzimu. Vzniká odolnost na různé nemoci jako je rýma bolest v krku,...)

V každém období se dá něco dělat, člověk se nesmí nechat zakořenit, jakmile vytrvdne je konec

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář