Jdi na obsah Jdi na menu
 


Memoriál Václava Vele 2015

16. 8. 2015

Memoriál Václava Vele

16.8.2015

8,4 km

Start: Železný Brod koupaliště

Cíl: Bozkov

Absolutní vítěz: Šváb Miroslav 13:50, TRAŤOVÝ REKORD!!!

Můj čas: 15:49, 7. v příchozích a 5. v kategorii

img_2764.jpg

 Jedná se o velmi těžkou trať, kde si závodník vůbec neodpočine. Jak je trať krátká, tak o to více každá sekunda k dobru bolí. Prvních necelých 6 km je trasa mírně zvlněná, nebo spíše mírně do kopce, a posledních 1800m převažuje bolavé stoupání. Moje nejnižší ambice byly zajet časovku pod 16 minut, jenže tajně jsem si věřil i pod 15:30, ale ty lepší předpoklady bohužel nevyšly. Celkově se mně časovka nejela dobře. Prvních 6 km před odbočkou vidím, že nemám moc síly a z tohoto se nevyvíjí dostatečná rychlost. V kopci na Bozkov docela trpím a jedu pomalu. Posledních 100m se odvážím stoupnout ze sedla a spurtuji, což vyvolalo zrychlení a zachránilo mi to sekundy, které napomohly se dostat pod 16 minut. Vím příčinu, minulý týden jsem byl přemotivovaný a v těch vedrech jsem drtil na GEROLSTAINERU v kopcích sílu (těžké převody). Tím pádem se kromě odrazových svalů velmi kvalitně aktivizovaly stehenní svaly (především i ohybače kyčle). Odpoledním strečinkem a aplikací spoušťových bodů se kyčelní ohybače kvalitně protáhly, protože tyto partie jsou hodně přetěžované, a mohlo by vyvolat svalovou dysbalanci. Tímto protažením a terapií se flexory kyčle uvolnily, tak poté plnohodnotněji zabíraly hýžďové a břišní svaly. Pokud máme dobře protažené flexory kyčle, tak dojde ke správnému podsazení pánve. U správně podsazené pánve jsme na dobré cestě, protože dojde k účinnému zapojení hýžďových, břišních svalů a uvolnění bederní páteře. Tomuto se říká prevence proti dolnímu zkříženému syndromu, tato cvičení vytvoří svalovou rovnováhu a vrátí sval do správné délky. Špatně podsazená pánev - vysazená pánev, vyvolávají zkrácené ohybače kyčle, tím pádem nedojde k aktivaci břišních, hyžďových svalů a uvolnění bederní páteře. Z tohoto vyplývá, ochablé břišní svaly, břicho je vyšpulené dopředu, každý povídá o pivním pupku, ale jak vidíte, nemusí to být tukem v břišních stěnách, jedná se o nefyziologické postavení pánve. Dále ochablé hýžďové svaly (krásně vyšpulený zadeček dozadu) a bederní páteř je v lordóze (zbytečně vysoká kontrakce). Takže prvním klíčovým krokem je potřeba začít protahovat kyčelní ohybače.

11872602_1036291369716964_850903099_n.jpg

 Jelikož v týdnu proběhlo mnoho tréninkových podnětů, tak z těchto všech elementů se naakumulovala únava a nevyšel mně požadovaný výkon. Také prudký strečink může přetrhat svalová vlákna a za přítomnosti tvorby laktátu se nemůže vyvinout velká síla, což není slučitelné s rychlostí a dobrým výkonem. Z tohoto už nasvědčují špatné subjektivní pocity při časovce. Každopádně toto budu stále aplikovat, protože se jedná o fyziologicky správnou cestu, akorát v lepší dobu a pravidelně, tělo se bude dále adaptovat. Vše bylo za pět minut dvanáct. No jo, ale zkuste si netrénovat a aktivně neregenerovat v týdnu před zajímavou časovkou, když máte málo najeto. Je to risk, buďto to vyjde nebo nevyjde (člověk se zbytečně utaví). Jednalo se o kontraproduktivní práci a naopak můžu být rád, protože příští týden začnu na horách s pomalým běháním a tyto tréninky (minulý týden/ týdny) se zúročí v další časovce. Tělo se potřebuje rozležet a zregenerovat, také dobře rozleželý guláš je nejchutnější po 2-3 dnech. Utopenci třeba po týdnu. Toto osvědčuje, že utopenec není dobrý po několika hodinách vzniku jeho existence s kontaktem výtečného nálevu a cibulí. 

 Naštěstí oproti loňsku o 18s zlepšení, na tu bídu to docela jde. Ale můj osobák z roku 2010 zdaleka nepadl, kdy jsem měl 15:16.

Tuto časovku v tomto krásném prostředí mám rád a všem pořadatelům děkuji za hezky strávenou neděli.

Web: http://mvv.wbs.cz/

Výsledky:http://www.sportchallenge.cz/cz/vybrat_zavod/vysledky?id_zavod=1518&id_startovne=151802

Web týmu: http://www.ssczb.cz/Aktuality.html