Jdi na obsah Jdi na menu
 


Časovka Vidochov JC

9. 7. 2015

Časovka – Vidochov

8.7.2015

Jičínská cykloliga

Délka 11 km

Převýšení 150 m

Start : Nová Paka za pivovarem

Cíl:  Vidochov - Pension Kovárna

Absolutní vítěz: Jiří Šorm 15:41

Nejlepší žena: Staňková Zuzana Cyklo ski Špicar

Můj čas: 18:09, 9. místo celkově, spokojenost

Martin Háze

Poznámka: Novopacko na mě působí žlutou barvou, protože je tam veselo, tak nadpisy a popisy místa jsou zvýrazněny žlutě.

 Konečně mně vyšlo volno, tak vyrazím si zazávodit tentokrát na kole (cyklo-časovka), kde uvidím zdravé jádro jičínské cykloligy. Celé odpoledne jsem se malinko obával, jestli nezačne pršet, protože v odpoledních hodinách se honila proměnlivá oblačnost a s tím  nějaká ta přeháňka občas spadla. Po odpolední přeháňce znervózním, mrknu na radar a vidím, jak frontální systémy od severozápadu postupují směrem k východu a od nás už odcházejí (nebe se začíná čistit na polojasno). S velkým pohodlím si dopíjím tureckou kávu a jdu se sbalit.

 Odpoledne lehce před 4.hodinou vyrážím směrem na Novou Paku přes Roztoky, Karlov a Starou Paku. Do Nové Paky k pivovaru dorážím okolo půl páté. Už se tam schází někteří borci, mezitím dám banán a během chvilky se začnou houfovat borci ze zdravého jádra, na které jsem se těšil (Miloslav Rys, David Hysek, hoši Živní, Michal Benda, hlavní šampión Jakub Nechanický a další). Fajn jsme popovídali. Poté hned přijedou pořadatelé, takže panuje velmi příjemná atmosféra u Novopackého pivovaru. Počasí je velmi příjemné a jdu se přihlásit jako 6.startující závodník, takže teoreticky budu startovat v 17:36. Mezitím se jdu ještě trochu rozjet.

Mám jinou techniku šlapání, tak na startu jsem se na to už soustředil.

 Start – dobře našlápnu a v prvním kopci se soustředím na kulaté šlapání a dýchání, tak aby zabíraly odrazové kotníkové svaly, viz. transport z běhání (přemístění svalové paměti z jedné disciplíny na jinou disciplínu - někdo si také může vyvodit "běhání na kole"). Zde pokračování k trase, na horizontu mi fandí David Hysek a pak teprve následuje dlouhý sjezd Štikovem na Pecku, ze sjezdu jedu pomaleji, když vidím Tour de France, jak tam někteří borci hází tlamy, tak nebezpečný stroj GEROLSTEINER by mohl nebezpečně uklouznout a z toho by byl zbytečný malér. Štikovem a v přítomnosti velkého provozu dost brzdím, jenže podobné situace měl každý. Směr na Pecku za Štikovem trochu ubyly zatáčky,  takže tempo si dovolím rozvalit. Před Peckou je křižovatka, kde je odbočka vlevo, čili musíme dávat přednost, z toho jsem byl nervózní, protože by došlo ke zpomalení a sekundy by  mohly velmi rychle naskákat. Naštěstí nic nejelo a jedu si vesele dál. V mírném stoupání se soustředím na důsledné šlapání, kde nejen zabírají kvadricepsy, ale velmi účinně svaly na předním a zadním bérci (transport z běhání), toto myšlení může nahradit kilometry, když nemám nic najeto a jen běhám. Kopec rychle ubíhá a celkem valím rychlost, bohužel čas asi letí, ale na stopky se raději nedívám, takže „asi“. V obci Stupná začíná stoupání zesilovat. Zde následuje ostrá rozhodující zatáčka směr na Vidochov, i zde si udržuji důsledné šlapání odrazových svalů, je to dobrá metoda, sice tam není dostatečně vyvinutá rychlost. Z tohoto vyplývá, že na ty nejlepší aktéry to ještě není, ale lze i v tomto růst občasnými vyjížďkami (doplněk k běhání). Předpokládám, že se blížím do cíle, tak mrknu na hodinky a v gradujícím stoupání zvyšuji tempo, na hodinkách vidím blížící se 17. minutu. Pod zatáčkou vidím Romču Malíkovou jak fotí, tak tempo si držím, doufám že ještě kousek a bude cíl. Cíl v nedohledu, výrazně zpomalím a zuřím, podstatě ten gradující kopec je nekonečný. A už začínám vidět postavičky pohybující se v cíli. Hurá cíl, čas 18:09, říkám si, tak ještě to jde, nemohu chtít více, když nejezdím.  Síla v nohách celkem dobrá, ale rychlost tam ještě není, což je potenciál k dalšímu růstu, tedy získat občasným ježděním rychlost z využití odrazových svalů z běhání. Kolo beru jako doplněk k běhání a to si občas vyjet na kole a soustředit se na důsledné šlapání, zvlášť v kopcích.  Hodilo to 9. místo, což je na JC celkem dobré být v první desítce, jezdí tam stále dobrá konkurence. Sice nebývají účasti padesáti lidí jako v předchozích letech, ale to zdravé jádro tam je, mám na mysli těch stálých dobrých jezdců je i dnes, navíc tam přibyli další mladší kluci a holky. Takže šlapání se vyplatilo!

Martin Háze

 Zde probíhalo vyhlášení, vítězství jsem přál Jakubovi Nechanickému, jenže o sekundu byl pomalejší za Jirkou Šormem, ale toto už jsou časy úplně někde jinde. GRATULACE!

 V cíli popovídám a v 18:45 valím přes Novou Paku zpět do Jilemnice. Stavím se v normě, kde si koupím nějaké jídlo a dvoje Svijany na spaní.

 Všem  Organizátorům Jičínské cykloligy v zastoupení Martiny Hrdinové, moc děkuji za příjemné středeční odpoledne... 

Web: http://jcl.wbs.cz/Historie57.html

Výsledky: http://jcl.wbs.cz/Vidochov38.html

Foto od Romči Malíkové: http://ddiddi.rajce.idnes.cz/Vidochov_8.7.2015/

Příští můj závod bude běh Náchod - Dobrošov