Jdi na obsah Jdi na menu
 


Časovka Pleskoty

12. 5. 2016

Pleskoty

12.5.2016

Délka 7,5 km

Převýšení 150m

Cíl: Vyskeř

Vítěz: Jakub Nechanický, čas okolo 14 minut

Můj čas: 15:46, 10.místo celkově

Tato středeční časovka v rámci Jičínské cykloligy se koná v krásném prostředí Českého ráje. Start probíhá v oblasti rybníku Věžák, kde se jede po rovině  krásnou asfaltovou a nefrekventovanou silnicí mezi skalními městy. V Čertorii dojde k výraznému stoupání a ve druhé polovině tratě se dají spatřit nádherné výhledy, a to nejen v oblasti Českého ráje.

13187833_1290465447633830_676021818_n.jpg 

Výšlap naboso na Vyskeř

Samotný závod:

 Startuji jako pátý závodník, tedy v 17:35. Tempo začínám pozvolna a zaměřuji se na dýchání a zpevnění středu těla, tak abych seděl statickou silou středem těla a zbytečně nedržel silově řidítka či hrazdu. Určitě se jedná o dobrou metodu, ale chce na tom ještě trénovat. Více se zmíním na konci tohoto článku. I v této údolní rovině se točí nepříjemný východní vítr, který si se závodníky dokázal dost pohrát, protože na této rovině se dá jet podstatně rychleji. Následuje výraznější a nepříjemné stoupání. V jeho úvodní části předjíždím veterána Držku Milana, který startoval minutu přede mnou. Kopec je táhlý a zde prostřídávám pozice, soustředím se na dýchání a střed těla. Zdá se mně, že jedu kopec dost pomalu, jsem hold dost těžký. Vyjedu na horizont a tam rozvalím tempo směrem k Hrubé Skále (lukrativní místo Českého ráje). Jsou tam houpačky a celkem dost náročná zatáčková silnice, kde v této technicky náročné trati brzdím a ztrácím. Místo na Hrubou Skálu odbočuji  vlevo na Vyskeř, kde je cíl. Tam předjíždím nejmladšího závodníka. Poté poslední stoupání a opět sjíždím závodníka z Jičína. Poslední zvlněná rovina a tam dávám všechno jak mohu, říkám si, jsem tady a teď. Neskutečný kyslíkový deficit, prostě se koušu do dna. V tomto momentu jsem si vzpomněl i na matky, když trpí u porodu bolestí, kde doba utrpení  je daleko delší a nemohou nikde utéci. Už vidím postavičky pohybující se v cíli a cíííl. Kouknu na hodinky a tam svítí 15:50, no lidi já byl poměrně dost nas*aný, ty pětky mě tam na*raly. Nj, ale zase byl kopec a  technicky náročná trať. Jinak subjektivně se mi jelo dobře, co se týče držení těla a dýchání, akorát v kopci jsem byl pomalý.

 Prostřednictvím dýchání posiluji střed těla. V poslední době se silič kolečkem dávám velmi snadno ze stoje do lehu a zpět. To ani nemusím posilovat svaly tonické (sval prsní, sval široký zádový). Navíc  aktivuji střed těla i při luxovaní, takže při domácím úklidu mohu pojmout jako i fixační trénink. Rovněž trénink síly středu těla pojmu i při masírování klienta, tím masáž dělám uvědoměleji a poctivěji, což by se mohly zkvalitnit moje služby.

 Jako závěrečnou tečku jsme udělali, že jsme s Tomášem Malíkem si udělali túrku na rozhlednu Vyskeř. Šli jsme naboso! Tím se krásně posiluje klenba a reflexní zóny, které korespondují s orgány a pohybovým aparátem. Teď cítím úplně příjemně posílenou klenbu. Každý terapeut doporučuje chodit bos. Asi to začnu aplikovat a chodit do lesa.

Web a výsledky:http://jcl.wbs.cz/