Jdi na obsah Jdi na menu
 


Časovka do vrchu - Vrchlabí - Benecko

7. 6. 2012

Časovka do vrchu – na Benecko

 

Finálový závod, mistrovství kraje HC

 

Start – Vrchlabí odbočka na Benecko u Tesly

 

Cíl – hotel Žalý

 

Středa 6.6.2012

 

Délka 8,0 km s převýšením 420 m

 

vrcharska-liga---cerna-hora---43.jpg

 

 

  Ve 14:00 si udělám tureckou kávu, k tomu ovesné vločky se špetkou emco mussli s ořechy a posyp holandského kakaa. U kafe sleduji teploměr, teplota se pohybovala okolo 12°C, já se úplně zalekl a začnu remcat, taky co to je za červen. No po výtečné kávě si jdu porychtovat kolo, doplnit láhve vodou a umýt kolo. Poté následovala další lehčí svačinka 2, plátek slunečnicového a chleba a 75g lahodného sýru cottage + 300ml polotučného mléka, abych měl nějaké bílkoviny, tím se lépe nastartuje anabolický proces. Takže bílkoviny nepodceňovat i před výkonem. Poměr sacharidy x  bílkoviny by se měl přibližně pohybovat 4:1, což se dozvíte v článku o výživě.

  Čas letí jako voda, jdu se obléci, přemýšlím co si vzít s sebou za hadry. Nakonec si vezmu kraťasy a dlouhý dres a podkolenky. V 16:00 se u mě zastavil cyklistický kamarád Ondřej Jindřišek a jedeme směrem na start. Během cesty se oteplilo, vylezlo slunce a pěkně hřálo. Cca v 16:25 dorazíme na místo startu, koukám skvělá organizace se stánky, takže je vidět, že předseda oddílu Loko Trutnov a pořadatel závodu Miroslav Tlamka má vše naprosto skvěle zajištěné. Vidím zase úplně jiný lidi než např. na jičínské cyklolize a i v tomto může být cyklistika krásná, kontakty s lidmi. Je tam hromada známých závodníku David Hysek, adept na vítězství Jan Fišnar, Josef Vejnar s mladými závodníky a další borci. Hodím s většiny řeč. Jdu se s Ondrou přihlásit, přihlašujeme se jako noví závodníci, takže logicky bychom měli startovat jako poslední. Ondra získal startovní číslo 229 a já 230. Během přihlašování se objevil, Lukáš Hanousek, vloni stále se zlepšující a letos předpokládám, že v tempu pokračuje. Zároveň dobrý pohodář. Připneme si čísla. V probíhajícím čase dorazil i Petr Řezníček z Rokytnice nad Jizerou, jeho nejbližší závod v okolí. Času do startu dost, šel jsem se rozjezdit, pak zase popovídám, mezi tím několikrát si zajdu odskočit, to víte při čekání na závod probíhá i nervozita.

 

Startuji po 18. hodině, počasí se začalo kazit a malinko poprchávat. Skutečně startuji jako poslední závodník, to se mi ještě nikdy nestalo, ale vždycky musí být něco poprvé. Měl jsem jistotu, že mě nikdo nepředjede. Naprosto nikde, nikdo. Startuji za Ondrou Jindřiškem.

 

  Start – odstartuji na nejlehčí převody, celkem rychle jsem vypálil a do současné chvíle toho lituji. Po 400 m tempo ustálím. Po ustálení zkouším přehodit těžší převod, chvíli jsem vydržel, pak zase zařadil na lehčí a moc se nedalo, kdepak v závodě je to úplně jiné než na tréninku, nevím jak je to možné. Říkám si rychlost tam není, nemohu počítat s výsledkem. O tréninku tam snad pálím daleko rychleji a v úplné v pohodě. Takhle přesně fungují věci při studiích, člověk si látku doma odříká naprosto bez chyby a plynule, ale další den při zkoušce může být všecko jinak, OKNO. Takže nikdy neznamená umět a u zkoušky uspět. Život je sport a musíme se s tím umět poprat a bojovat. No to jsem odskočil, následuje rovina, ale pořád jedu na lehké převody, šetřím se na další stoupání. Ano, následuje delší stoupání na Křížovky. Začátkem stoupání předjíždím chlápka o 2 minuty. Moc sil jsem neměl, snažil jsem se držet tempo, ale žádné snahy o aktivity významnějšího zrychlení se nakonaly. Pod Křížovkama vidím někoho, říkám si, že by Ondra? , ale ne. Předjíždím holčinu silničářku, nad křížovkami předjíždím další holčinu, obě jak se krásně snažily a mně se taky lépe jelo, kdybych pořád takhle předjížděl, tak to snad závod vyhraji, jo bylo to zpestření závodu :D. Potom přichází další dlouhé stoupání až na Benecko k hotelu Kubát. Celkem se trápím, nejede to, začíná pršet, zima, zataženo kolem do kola, no nic pěkného, ale zároveň taky má i toto počasí svoje kouzlo, při těžké dřině žádný déšť a zima nevadí, když se dělá, tak je teplo. Blížím se k Benecku a stále nemohu přijít na rychlost, občas si stoupnu, ale výraznější změna nepřichází, alespoň odstřídám polohu, že si párkrát stoupnu. Vyjíždím na Benecko, ale POZOR ! vidím závodníka v zeleném, Ondra? Ale hovno, je to tříkolka, už jsem musel být sprostý. Rychlost tam trochu byla, tříkolku předjedu, ale už moc sil nemám. Kopec na Benecku se zmírnil k hotelu Kubát, zde nasadím mazácký tempo, tam se dobře jede. U Kubátu se dám vpravo a bude nejprudší stoupání celého závodu k hotelu Žalý. Cca 1 km stoupák, ale oproti Černé hoře je to sranda. Začátkem kopce si stoupnu, pak sednu a tahám, předjíždím další tříkolku, vidím, že to moc nejede, po 700m se kopec trochu ustálí, tam už toho mám dost a závěrečný prudké stoupání k hotelu Žalý už jsem nějak dočudlal. Pan Tlamka hlásí jedu, jedu ať nezmokneme. Cíl. Hurááá. Ale byl jsem hodně zklamaný.

 

  Lehce prší vezmeme si hadry a jedeme do Jilemnice. Když jedu s Ondrou a to se už stává málokdy, poruším pravidlo, že si dáme NEŠŤASTNÉ PIVO PO TRÉNINKU. Vzpomeneme si na staré časy z roku 2008, když jsme pod 100 km / 1 den nešli. Stavili jsme se v RENU na 2 rychtáře a následovalo vyhodnocení akce. Tato výjimka jednou za čas, nejde odmítnout. Dorazím domu ve 20:10, u nás návštěva babička s dědem, kteří dorazili taky ze závodů. Udělali si krásný výlet na Benecko.

 

  K večeři jsem si dal 3 plátky slunečnicového chleba, druhou polovinu lahodného sýru cottage od odpoledne a na to vše 125g olomouckých syrečků, kvalitní bílkoviny. Tož krásně zažité středeční odpoledne, ale z výkonu jsem radost neměl.  Ondra mě pěkně vyškolil.

 

Celkovým vítězem závodu se stal Jan Fišnar s časem 19min27s.

  V naší kategorii vyhrál Václav Holub s časem 20min10s, na 2. místě Lukáš Hanousek s časem 21min43s a na krásném 3. místě velké překvapení, Ondřej Jindřišek 21min44s. Já dorazil na 4. místě s časem 22min28s. Pěkně mě Ondra pobil. Ale Přeji mu to.

Web závodu : www.lokotrutnov.cz/oddily/cyklistika/vrcharska-liga