Jdi na obsah Jdi na menu
 


Časovka - Robousy 2012

12. 7. 2012

Časovka Robousy

 

11.7.2012

 

Délka 14,5 km

 

Pořadatel : Jičínská cykloliga

 

Můj čas 21min01s, avs 41,4 km/h

 

8. místo z 47 závodníků

Martin Háze

Celé odpoledne se láduji sacharidy, abych se při časovce cítil plný síly. O dobrém výkonu již nepřemýšlím, ale jde mi jenom o dobrý pocit. Po denním zvýšením sacharidů mám skvělou náladu a energii,  dokonce mám chuť být i závoďákem, člověk se někdy nesmí bát trochu nažrat, pak člověk vidí, že poctivou stravou se dá nahnat lepší energie než z nějakého Red Bullu, jo příroda je příroda, prostě přirozená cesta. Pán-bůh to má dobře uspořádaný o tom žádná.

  Po poslední svačině si do baťohu sbalím 6 banánů a mohu vyrazit na výlet. V 15:30 vyjíždím z Jilemnice do Robous u Jičína. Na místo startu dorazím po 16. hodině, hodím do sebe 1 banán,  kolo si rozložím a zatím nikde nikdo, pak přijíždí Josef Koloc. Postupem času se to začíná sjíždět. Převléknu se do vlastní kůže a poladím si kolo. Po veškeré přípravě jedu pod viadukt, kde parkuje Michal Guse, který cestuje z dovolené z Krkonoš, kde absolvoval velice náročné tréninky v těžkém horském terénu. Auto si přeparkuje na místo startu a potom se jdeme rozjezdit. Mezitím popovídám s Pavlem Laudou ze Všetat, toho jsem taky už dlouho neviděl.

Jdu se s Michalem rozjet, zhodnotili jsme, že to bude zase dřina, vítr na rovinaté časovce je vždy hodně znát a stává se nepříjemnou překážkou, ale zase je otázka, jak pro koho, někdo tam nato tu sílu má a umí jej využít. Po rozjížďce se vracím k autu na banán. Už se a začínali na startu hemžit závodníci. Jdu se přihlásit a budu startovat za Pepou Jebavým a za mnou startuje Petr Ševčík, čili startuji jako 24. závodník. Ještě se kousek rozjedu a zjišťuji, že se změnil směr větru. Posoudil jsem, že nás při závodě bude doprovázet bočák od jihozápadních směrů, čili k otočce a k cíli bude velice náročná práce. 18. hodina se blíží budu již startovat.

Start – Nemohu našlápnout až po pár metrech se nakonec podařilo. Po startu točím velice lehké převody. I první vesnici točím vysokou kadencí, naprosto mi to vyhovuje. Ve druhé polovině vesnice si dovolím dát i těžší převod a snažit se ho roztočit, v tomto po švihovém momentu jdu do rychlosti. Za první vesnicí stojí obecenstvo Tomáše Malíka a tam už valím rychlost. Poté následuje sjezd a technická část úseku, tam se pošetřím a  setrvačností rychlosti klopím zatáčky. Ve vesničce křižovatka, jedu vpravo. Těsně za křižovatkou ve stoje předjíždím Pepu. Pak zalehnu do hrazdy a tempovou rychlost si držím. Po větru se valí dobře. Oči mám na šťopkách, protože ve vysoké rychlosti letím vzduchem přes díry. Další odbočka vpravo. Do rychlosti se rozjíždím postupně, protože více méně pojedu v nepříjemném bočním větru, kde bude krušná robota. A už jsem tam, v bočáku a skutečně probíhá předpovídaná dřina, ale nebudu brečet, proto začnu přemýšlet a soustředit se na důkladné efektivní šlapání a nakonec mi tento úsek i vyhovuje, možná že v tomto úseku jsem si čas nahnal. Po těžké větrné rovince se dávám vlevo a tam jedu přímo proti větru. Na konci krásné vesničky – Popovice je otočka. Projedu otočkou a za ní se flákám, asi jsem ztratil mnoho sekund, lenost se z toho kola vůbec zvednout. Pomalý rozjezd a ještě k tomu po větru, to se ztrácí co se dá. Postupně se po větru rozjíždím. Při rozjezdu a při nabíhání do rychlosti mě bodla vosa pod kraťasy, ale je závod, adrenalin, takže bolest není taková, nejsem sračka, tak musím něco vydržet. Naproti potkám za mnou jedoucího Petra Ševčík, říkám si podle místa bych mu mohl dávat. Odbočka vpravo, valím slušnou rychlost po větru. Tam proti Lukáš Hanousek a předjíždí ho Necháňa.V duchu si říkám „ To Je Hovado “:D.  Opět projíždím dírami ve vysoké rychlosti. Odbočka vlevo a rychlost proti větru rozvaluji pozvolna, opět proti větru dřina, ale snažím se držet tempo v důkladných převodech. Předposlední vesnička a přichází technická jízda v odbočce vlevo, mírné stoupání a proti větru, dřina neskutečná, ale i se flákám, rezervy tam každopádně jsou. Pak nahoře se dám do tempa a snažím se jet krev, mým snem by bylo vydržet tempo až do cíle. Bohužel moc jsem to přehodnotil, vesnice k cíli je natolik nekonečná a v tomto závodnickém tempu, nebyl schopen rychlost udržet. Trochu jsem polevil, nešlo proti větru pořád jet šrot. No dobře odpočinu, ale né zase úplně. Ve druhé polovině vesničky opět tempo nasadím a jedu nadoraz proti větru, vidím viadukt, mydlím do pedálu, houpačka pod viaduktem, začínám vidět lidi pohybující se v okolí cíle, rychle se k cíli přibližuji, 20 metrů před cílem přestávám šlapat a dojezd do cíle v síle setrvačnosti. Cílovou pásku projedu v čase 21min01s. Hodilo to 8. místo ze 47 závodníků a v nadupané konkurenci.

Tentokrát jsem z výsledků spokojený na letošní bídu, o 6s lepší nežli vloni a to mě těší. A hlavně byly těžké větrné podmínky, převažoval boční vítr, ale někdy mi těžké podmínky vyhovují. Trať byla hodně o technice ani né moc o výkonnosti a na těchto technických úsecích často ztrácím.

Vítězem časovky se stal Hóša Josef z Brna, zároveň padl rekord v čase 18min50s, myslím si, že bude držitelem traťového rekordu dlouho, těžko se bude shánět přemožitel. Na krásném 2. místě se umístil Jakub Nechanický SSC Železný Brod o čase 20min21s a na 3. místě Petr Zajíc z Pardubic s časem 20min31s. Byl to velký souboj o 3  místo dvou velkých bojovníků Petra Zajíce a Davida Hyska. David Hysek se spokojil s bramborovou medailí. V ženách byla nejlepší Hysková Ivana (24:35). Ve veteránech vyhrál Rys Miloslav (21:25), který byl celkově 10., nejlepším dorostencem se stal Vopava Daniel.

Také se stala nepříjemnost v tomto závodě, nehoda a zranění (srážka s autem) Holíka Jaroslava, brzké uzdravení a že se uvidíme na Prachováku

 

Po obědě jsem jedl – předzásobování sacharidů před výkonem

 

svačina 1 cca hodinu po obědě – ovesné vločky s emco mussli – 100g, 60g sacharidů, 4g   jednoduchých sacharidů

 

svačina 2 – ovesné vločky s emco mussli – 100g, 60g sacharidů, 4g jednoduchých sacharidů

 

svačina 3 – 3 plátky slunečnicového chleba + 3 plátky 30% eidamu

 

svačina 4 – přicházely jednotlivé banány

 

Po každé svačině a pokaždé mističce jsem se cítil lépe a lépe…

 

Tyto úseky jsou hlavně o hlavě, ale zjišťuji, že ta strava hraje taky velkou roli

 

Kompenzační trénink :

 

Dva dny před závodem jsem prováděl důkladný strečink, daleko lépe jsem cítil tah v nohách. Poslední dobou do tréninku hodně zařazuji kompenzační cvičení na míči a strečink, opravdu se to vyplatí a člověk se cítí skvěle a pevnější.

 

Zítra dám oraz a trochu navýším příjem sacharidů, protože v minulých dnech jsem si hodně dával co se týče posilování, abych mohl čerstvě najet na páteční nástupy v planche cvikách.

2012-07-12-11.30.13.jpg

Poznámka : Toto jídlo vypadá na pohled, jako velice sladké, ale ve skutečnosti je tam necelých 10g jednoduchých cukrů. Jako klasické 2 kostky cukru v čaji.

 

 

 Web závodu : www.jicinskacykloliga.ic.cz/

Díky moc za krásně strávené středeční odpoledne.