Jdi na obsah Jdi na menu
 


Podbezdězský závod 2016

4. 9. 2016

Podbezdězský závod

4.9.2016

Počasí: Polojasno a teplota okolo 25°C

Trať závodu: Bělá p.B. - Jezová - Kuřivody a zpět, délka 18,5 km

Absolutní vítěz: Tomáš Malík 24:01

Můj čas: 26:18 a 2. místo v kategorii

 

Martin Háze

 

Po sobotní Špindlerovce se vstávalo daleko lépe, protože jsem více vyhecovaný na další závod. Tělo se cítí jako příroda po noční bouřce, kdy další den bude panovat opět horké a letní počasí. 

 

received_1277745885591270.jpeg

 

 Tentokrát dávám přednost klasické silničce s hrazdou a musím říci, že to byla správná volba. Z důvodu nedostatku kilometrů, bych na speciálu neměl takovou snahu udržovat silovou vytrvalost a konzistentní rychlost.  Kdežto na klasické silničce byly lepší a dynamičtější schopnosti. Ze všeho vyšel daleko lepší výsledek než loni a v minulých letech. No loni to byl úplný debakl.

 

 Do Bělé pod Bezdězem jsme dorazili v 10:45, což byl velký časový prostor dát si tureckou kávu. Zkrátka a dobře kofeinový doping. Poté se jdu rozjet. Při rozjetí se cítím opravdu výborně a svěží, přesně jako příroda po noční bouřce. Svaly se aktivovaly podobným způsobem, jako růst trávy po tropické noci, kterou doprovázel vydatný déšť. Hned ráno na to svítilo horké slunce a následoval letní den. Někdo by mohl toto nazývat „houbové počasí“.  

Startuji s číslem 21, takže můj start probíhal ve 12:21.

 

Samotný závod:

 Pro začátek nástupu na startovní čáru proběhla klasická soustředěnost na střed těla a správného rozvržení tempa. Tempo do prvního kopce jedu na pohodu, abych se neutavil. Poté následuje malý sjezd a tam si odpočinu. Ihned začíná nepříjemné stoupání a pak dlouhá, táhlá rovina do mírného kopce. I zde v těchto pasážích se snažím tempo nepřepálit. Někdy se otáčím, protože za mnou jede velký favorit (mistr ČR) Vladimír Novák. Po mírném stoupání přichází dlouhý sjezd, ve kterém se snažím rozvalit co nejvyšší rychlost a v další polovině sjezdu odpočívám, tedy bez šlapání, abych nabral energii na další místa. Opět krátké stoupání a zde začínám dýchat na záda mladému závodníkovi, který startoval minutu přede mnou. V kopci na Kuřívody ho předjedu. Na kopci vjíždím do dlouhé roviny po hrubším povrchu. Rozvalím rychlost a přehazuji na velkou. Během roviny se otočím a pár metrů za mnou s vysokou rychlostí se valí Vláďa. Musím se ho co nejdéle držet, protože vidím, že nejedu špatně. Do otočky se ho držím a to férovým způsobem, že máme mezi sebou příslušný odstup. Přesně kopíruji jeho pohyby. Za otočkou se dobře srovnávám a držím si jeho tempo i přes houpačky. V kopci jede přijatelné tempo a z kopce si odpočine. Výraznější a zároveň ta nepříjemnější změna nastává až ve dlouhé rovině, kde využil svoje časovkářské schopnosti a tam rozvalil opravdu vysokou rychlost. V místech se začal pomalu a jistě vzdalovat. Se silničkou bez disku jsem neměl šanci. Ve sjezdu se snažím odpočinout na dlouhou zpáteční rovinu, kterou rozvalím. Stále Vláďu mám na očích. Přicházejí bolavé houpačky a tam si udržuji slušné tempo. V posledních dlouhých rovinách jedu co mohu. Vracím se do Bělé, kde jsou prudké zatáčky a sjezd. V těchto místech mám nižší rychlost, abych v zatáčce mohl být zalehlý v hrazdě a nemusel ztrácet rychlost brzděním. Tím si šetřím energii na poslední stoupání. V poslední rovině se nadále šetřím na kopec do cíle. Ve stoupání jedu úplný šrot. Přibližuji se k cíli a vidím postavičky pohybující se v okolí cílové čáry. Cíííl a mrknu na stopky, které signalizují 26:23, veliká spokojenost a ještě mám sekundy navíc, protože jsem si hodinky zmáčkl o pár sekund dříve.  

 

Podbezdězský závod, Martin Háze

Muži 30 let. Absolutní vítěz celého závodu Tomáš Malík, 2. :-) 3. Pavel Veselý

 

fb_img_1473005726946.jpg

Muži 20 let. Vítěz kategorie Jiří Šlégl, 2. místo - stále se zlepšující a překvapující Honza Chlupáč, 3. Michal Vild

 

 Dávám lehké vyjetí, pak se převléknu, jdu na vyhlášení a po vyhlašování si dám nealko pivo a výtečné Bělské těstoviny.

 

Tento víkend se dá označit za velmi produktivní. Sobota Špindlerovka a neděle časovka v Bělé pod Bezdězem, kde padla bedna. Čas a pocity nebyly tak špatné.

 

Všem pořadatelům moc děkuji za krásnou neděli…

Web: http://www.sacbela.cz/   

Výsledky: http://www.sacbela.cz/vysledky.php