Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kol-ja

20. 4. 2015

Kol –ja

19.4.2015

10 km, krosový terén

Celkový vítěz: Miller Jiří 34:37

Můj čas: 40:38

3. místo v kategorii, 9. celkově ze 48 běžců

11133922_643061992492228_8849052131120454822_o.jpg

 Za krásného jarního a slunečního počasí se konaly dva závody a jedná se o cyklistický i běžecký. Tentokrát jsem zvolil běžecký závod. Proběhla veliká zajímavost, že jsem byl bez kola a tím pádem jsem byl schopen si více popovídat s cyklisty, který jsem již dlouho neviděl.

 Běželo se kolečko v oblasti obce Jabkenice nedaleko Mladé Boleslavi. Trasa opravdu profesionálně označena šipkami, což nebylo možné zabloudit. Proto pořadatelský mistr a srdcař Radek Beneš má u mne velkou pochvalu. Trasa byla velmi chytře promyšlená a od toho by se pořadatelé běžeckých závodů měli co učit. Podstatě vše vyřešeno, tedy nemuseli na křižovatkách stát lidi a směrovat běžce. Fábory jsou na každém závodě, ale mohou být špatně vidět a navíc běžec se na křižovatce může mýlit.

 Start – startuji pozvolna a poté tempo stupňuji, postupně hodně běžců sbíhám. Jenže asi v polovině trati se mně rozvázala tkanička a zuřím. No zastavím se, zavážu a mezitím dvě osoby mne předběhly, óóó „Góvindo, no doprdele“!!! Hlasitě nadávám. Špatně to šlo zavázat. Přitom jsem si to hlídal před závodem, aby tkaničky byly pořádně uvázané. Pak se rozeběhnu a začnu dotahovat ty dva běžce. Postupem času je předbíhám a bojuji s nimi ve skupince. Naopak jsem si síly pošetřil. Stejně toto funguje i u dárcovství krve, odsaje se velké množství krve (v nějaké objemové jednotce) a zpočátku se člověk může trápit s deficitem, což první týden logicky vyvolává únavu, ale po nějakým čase se obnoví nové krvinky a někteří jedinci mohou mít i lepší pocity, proto můžeme povídat o lehkém pročištění.  Celý život je v podstatě sport a hlavně hodně spravedlivý, tvrdý a myslí to s námi dobře. Člověk vidí jak všechno krásně se sebou souvisí.  Druhá polovina trati je více kopcovitá, v seběhu z kopce si vždy zvolím svoji taktiku a tam si nadělám náskok. Je výhoda tyto metodiky implementovat, což mají výhodu absolventi tělovýchovných škol či sbíráním kurzů o pohybovým aparátu. Rovněž tyto informace mohou sbírat i lidi, kteří jsou mimo obory a zajímají se o svůj pohybový aparát, jedná se o disciplinovaný a intelektuálně založený lidi. Občas se soustředím na hluboké a nízkofrekvenční dýchání, kdy opravdu dýchám vlnu od břicha přes hrudník i dozadu k páteři a směrem nahoru, cítím větší prokysličení. Čili spotřeba kyslíku je vysoká a zároveň se efektivněji zbavuji oxidu uhličitého, tím se posiluje vitální kapacita plic a toto je klíčové k dosahování vetší pohybové kondice. Také předtím jsem dýchal povrchově, proto je potřeba si uvědomit, že když začneme dýchat jen od břicha, tak už i toto má velkou kapacitu, no v pokročilejším stádiu stačí tyto nečistoty protlačit nahoru k hrudníku, klidně i dozadu k páteři a hltanem nahoru. Obíháme kolem rybníku a pozice si střídáme. Poté už se stáčíme směr k Jabkenicím. Slyším řev lidí a blížím se do cíle, poslední kolečko po hřišti a cííííl, s časem jsem docela spokojený, ale mohlo to být lepší.  

 Odpočinu a jdu se vyběhnout, poté se převléknu a dám si nealko pivo a klobásu, stravu nějak nehrotím.  

 Probíhá vyhlášení a jedeme domu. Cestoval jsem s Jakubem Nechanickým, kterému moc gratuluji, že zajel celkově třetí místo v cyklistické časovce.

Kol-ja, Martin Háze

 S umístěním jsem sice spokojený, ale ta ztráta na vítěze se mi vůbec NELÍBÍ. Jinak mám další objevy, že v budoucnu vylepším techniku běhu, takže začínám přicházet na fígle a tím bych se mohl zlepšit. Jinak poslední dva týdny byly tréninkově nabouchané. První týden se jednalo o dva závody a druhý cyklus jsem absolvoval dost intenzivní a zároveň objemové tréninky. Následující dny budou opět intenzivní a zároveň k tomu bude přidaná kvantitativní tréninková jednotka na obecnou vytrvalost. A příští víkend zase jedu do školy, tak dám několikadenní odpočinek. Každopádně věřím, že další zlepšení přijde setrvačností z těchto těžkých týdnů. Je logické, že v týdnech s větším zatížením nemusím počítat se zlepšením a natož s výraznějším. Zlepší se kondice a zároveň technika, na kterou se budu soustředit.    

 Poznámčička na závěr: Jedeme autem směr na Sobotku, kde jsme v daný moment spatřili na obloze dopravní letadlo a před ním dlouhá černá čára. Tmavá čára, která vypadala tak jako by tomu letadlu rozrážela cestu nebo co. Jenže pointa je v tom, že během pár sekund úplně vymizela, oba dva jsme si tohoto všimli a bylo nám to velikou záhadou. Asi UFO.

Krásně strávená neděle a pořadatelům veliký dííík…..

Web závodu: http://www.kol-ja.cz/

 

Náhledy fotografií ze složky Kol-ja 2015