Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jilemnický kros 2016

23. 10. 2016

Jilemnický kros

 

Memoriál Oldy Hrubého

 

23.10.2016

 

10 km

 

Celkový vítěz: Radoslav Groh 36:26

 

Můj čas: 43:17

 

18. místo v kategorii

 

 Letos na Jilemnický kros vyšlo typické sychravé podzimní počasí. Teploty se pohybovaly okolo 7°C. Terénní závod se dá nazvat opravdovým krosem, protože kotníky zapadaly do bahna a všichni jsme se smekali a padali. Olda Hrubý by měl radost! Bylo to náročné a také jsem hodil tlamu a byl celý od bláta.

  

 Start probíhal ve všech kategorií současně, ženy odbočovaly po prvním kilometru vpravo (na pětku) a muži pokračovali rovně na desítku. Dále s námi běžely i děti, ale nevím kam pokračovaly. Z tohoto všeho vyplývá, že start byl rychlý. K rozdělování kategorií (v prvním kilometru) si držím pohodové tempo a zbytečně neblázním (nedostat se do kyslíkového deficitu), protože poté následují bahnité části trati. Lesní cesty dále pokračují směrem na Roztoky a sbíhám další závodníky. Tempo upaluje, kopce a seběhy jsou krátké. Proto je důležité umět rychle vyběhnout a seběhnout, primární potřeba zařadit rychlost i motoriku, což mně  tento typ terénu vyhovuje. Různě kličkujeme po lese.

 

 Celou krosovou desítku jsem běžel konstantním tempem, čili začátek jsem nepřepálil, i když začátky mi nikdy nesedí, protože každý z lyžařů napálí dost vysoké tempo. Těsně po startu jsme se s Lukášem smáli tomu dýchání nosem, poněvadž byly slyšet zvuky jako od „násilníka“. Po celou trasu vybíháme krátké kopce a zase rychle sbíháme. Dýchám poctivě nosem i ústy, tudíž účinně odvádím oxid uhličitý a nádechem se dobře zásobuji kyslíkem. Po asfaltce před cílem zvýším tempo a tam mě povzbuzuje Vojtíšek Pelantu, který běhá velmi dobře. Do cíle dobíhám s časem 43:17. Tedy o více jak půl minuty lepší než v roce 2014.  S časem nemohu být spokojený, ale zároveň ani zklamaný. Vytrvalost z těch předchozích dlouhých závodů mám o hodně lepší, protože po závodě jsem schopen dát půl hodinový výběh, kdežto dříve bych nemohl. Akorát mi ještě chybí rychlost, takže do roka je potřeba zařadit bolavé intervalové tréninky! Základy vytrvalosti jsou dostačující. Jak je známo, tak k té vytrvalosti a redukci váhy mně pomohly dýchací cviky na trenažéru a samotná aplikace bráničního dýchání ve sportu i v běžném životě. K tomu jsem zlepšil stravu, že jím detoxikační produkty (chlorellu, červenou řepu, chia a lněná semínka,...).  Touto synergií v kombinaci dýchání a stravy se zbavuji i útrobního tuku, který je nebezpečný a tím pádem dochází k redukci váhy.  Společným determinantem je zlepšení výkonnosti. Tak bude na čase budovat rychlost! Možná mohla být i únava z obtížného závodu Rubenczal Portášky, který se konal před týdnem, takže svaly nemusely zregenerovat na 100%. Do čtvrtka mě bolely nohy.

 

img_20161023_104802.jpg

Tradiční foto po běhu. Lukáš Hanousek zaběhl dost hezký čas okolo 44:50. Vpravo je Vojtíšek neboli "VELKÝ PAN VÉ", který zaběhl krásný čas 40:20

 

img_20161023_110505.jpg

Reklama na Soukupova telata. Již tradičně v neděli se těším na "prasečí den", kdy si dám výtečné Kazdovy párky!

 

Opět krásný a poctivý závod. Všem pořadatelům moc děkuji.

Web: http://www.skijilemnice.cz/web/