Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jarní běh lipovou alejí

15. 4. 2017

Jarní běh lipovou alejí

Datum soutěže: 15.4.2017

Místo: Jičín

Délka trati: 5,9 km

Typ závodu: Smíšené – kros, asfalt

Absolutní vítěz: Petr Soukup 19:04

Můj čas: 22:03, 10. místo celkově z 55 účastníků

 

 Opět jsem se zúčastnil krásného závodu tentokrát v Jičíně. Počasí sice bylo o něco chladnější, ale na tílko se dalo. Organizace neměla chybu, protože vždy na starost to má Lukáš Krupka, který všem účastníkům kloudně vysvětlí veškeré informace ohledně závodu. Letos na trati se sešla poměrně dost silná konkurence, kde se objevovala známá běžecká jména jako např. Jiří Čivrný, Lubomír Pokorný, triatlonista Petr Soukup, který zdolal traťový rekord tohoto závodu.

 

img_5255.jpg

 

Průběh závodu:

 Závod je poměrně dost rychlý, protože je krátký, že nebylo na čase se nikde šetřit. Startujeme v 10:30, a na startovní čáře se postavím hodně vpředu.  Díky intervalovým tréninkům, fartleků a tempových běhů se už cítím, že vystartuji mezi rychlejšími závodníky. Starty jsou vždy o něco hektičtější, ale zhruba po několika stovkách metrů se pozice ustálí. Snažím se běžet co nejvíce dopředu, abych si zajistil umístění okolo první desítky. Místa na trati moc neznám, tak pocity budu probírat stručně, berte moje popisky s rezervou. Začátek je po rovině a po trávě, kde si držím už vysoké tempo, ale zase opatrně, abych se nezakyselil. Intenzivní tréninky mně zajistily i překonávání tkzv. "mrtvého bodu".  V aleji vbíháme doleva směrem k Zebínu, kde je trochu i kopec, tempo beru opravdu obezřetně. Krátké a prudké kopce mně nejdou, protože mě tam předběhlo pár běžců. Jenže seběh z kopce s přiměřeným náklonem se mi daří, tam zase všechny opět  předběhnu, protože oni kopec rvali, jenže se zakyselili. Po sestupu následuje delší rovina směrem k Zebínu, zde úspěšně předběhnu jednoho triatlonistu. Po rovině delší stoupání k Zebínu. Musím říci, že delší stoupání mi jdou, protože předběhnu dalšího běžce. Při klesání směrem k aleji jdu do náklonu a nohy nechávám uvolněně „cupitat“ (pracují pouze svaly trupu). To víte, doma trénuji pravidelně náklony v klidu a s výdrží několik minut, aby se aktivizovaly svaly středu těla (HSS), které při běhu jsou klíčovou složkou k dokonalejší technice. Na toto při běhu dávám vždy velký důraz, tím synergisticky (intervalové tréninky, technika, dýchaní,…) dochází k postupnému zvyšování výkonnosti. Kombinuji to s dýcháním, protože je potřeba i při tom zpevněném postoji tempo také udýchat. Poslední rovina do cíle, která 1,5 km dlouhá, tempo řežu vysoké a vidím další dva běžce přede mnou, ale zároveň si hlídám i ty za mnou, kteří jsou také velmi aktivní. Poslední metry do cíle tempo graduje. Dobíhám zhruba na jedenácté pozici s časem okolo 22 minut, což mohu být spokojený. S kyslíkovým dluhem se cíli vyrovnávám úplně v pohodě, což je také důležitý ukazatel.

 

img_5257.jpg

 

 Den předtím probíhaly oslavičky, takže jsem se hodně najedl, že váha se pohybovala o kilo více. Prostřednictvím intenzivních tréninků se bude forma zlepšovat a až pošoupnu váhu o to kilčo dolů, tak budou výkony daleko lepší…

Všem organizátorům děkuji za krásně vydařenou akci.

Web: http://jbla.webnode.cz/