Jdi na obsah Jdi na menu
 


Horský běh Hodkovice nad Mohelkou Ještěd

2. 7. 2017

Horský běh Hodkovice nad Mohelkou – Ještěd

Místo startu: Hodkovice nad Mohelkou

Cíl: Ještěd – Ještědka – skoro Ještěd (parkoviště)

Datum: 01.07.2017

Délka závodu: 12,8 km, převýšení 790 m

Typ tratě: horský běh do vrchu (lesní a polní cesty)

Absolutní vítěz: Ondřej Fejfar 55:49

Můj čas: 1:06:17, 11. místo celkově z 56, 5. místo v kategorii

Počasí: Příjemné okolo 20°C v Hodkovicích, výrazně chladněji na Ještědu, totiž vertikální teplotní gradient v červenci má vyšší hodnotu než v lednu. Obvykle co si pamatuji ze zeměpisu, jedná se 0,76 °C na sto výškových metrů v červenci a v lednu 0,33 °C

 

 Konečně se mně podařilo vyrazit na tento krásný, zajímavý a náročný horský závod. Prezentace a místo startu probíhaly na náměstí v Hodkovicích nad Mohelkou. Ke spatření byla pohodová cukrárna, kterou každý běžec využil. Zde jsem si dal výtečnou tureckou kávu, kde příjemně popovídám s borcem z Valteřic. Po kávě se jdu převléci a rozběhat, cítím se odpočatý, protože jsem dal dva dny tréninkového volna, nohy pociťuji lehké a uvolněné. Na náměstí se to krásně hemžilo.

 

Samotný závod:

 Startujeme v cca. 11:30. Snažím se běžet úsporným krokem a od začátku se pohybuji zhruba v prvních deseti. Intenzita tempa by se dala přirovnat srážkové činnosti 5-10 mm/hod (na radaru by to znázorňovalo zelenou barvu), což ekvivalentně odpovídá celkem silnému dešti. Běžíme Hodkovicema přes kruháč a po silnici nahoru. U kruháče jsem si vzpomněl na silniční časovku, že vždycky koncem dubna tam probíhá. Pokračujeme přes obec Žďárek ke kapličce, zde si každý budujeme svoje pozice, držím se za Vaškem Ožanou, který má správnou ekonomickou techniku v kopci. Zde doleva po neznačené polní cestě po hřebenu přes lesík - seběh do sedla mezi Javorníkem a Rašovkou. Z kopce mi nejdou tolik nohy roztočit a Vašek ještě s jedním se mi lehce vzdalují. Opět stoupání na další hřeben k Rašovce, hlídám si svoji pevnou pozici, že dva jsou asi 200m přede mnou a 200m za mnou. Začínají se otvírat krásné výhledy, směrem doprava je vidět Liberec jako na dlani, z druhé strany je hezky vidět Bezděz a České středohoří, bohužel v těžkém tempu vnímám pouze periferně. Přibližuji se k Rašovce a zrovna startují veteráni na zkrácenou verzi závodu. To mě docela nakoplo a předbíhám další skupiny běžců. Vždycky někoho známého povzbudím. Zde dlouhé stoupání po polních a lesních cestách. Po hřebeni zase byly krátké seběhy a výběhy. Držím si stále pevné tempo. V posledním seběhu před závěrečným stoupáním mě sbíhá bývalý kulturista Radim Třešňák. Velký borec, se kterým jsme se shodli, že bývalí kulturisté mají sílu v bězích do vrchu. V posledním stoupání se mně Radim lehce vzdaloval, že už jsem nebyl schopný udržet jeho tempo. Také na mě dýchají další borci zezadu, naštěstí přišlo hodně strmé stoupání na Černý vrch, kde to urvu a vzdaluji se jim. Poslední kilometry do cíle ve formě tvrdého stoupání. Krátká rovina a 200m do dalšího kopce, pak do cíle 200m z kopce, nohy nějak uvolním a běžím do cíle s časem 1:06:09s, tedy co mně ukázaly stopky. Byl to těžký a dlouhý závod.

 

Běh na Ještěd, Martin Háze

Průběh závodu

 

Běh na Ještěd, Martin Háze

Poslední stoupání

 

Moc děkuji za krásný závod a zde jsem poznal další zajímavé lidi, včetně bývalého kulturisty Radima…   

Závod byl tak náročný, že i krásné běžkyně z toho kulhaly, když chodily v Hodkovicích po náměstí. Jo, jo, život je boj, v Jizerských horách není nic zadarmo!

 

Web závodu: http://www.behnajested.cz/